Društvo

Batler: Povezivanje MMR vakcine i autizma je prevara

Dovođenje u vezu MMR vakcine i autizma je prevara – poručio je ekspert za program imunizacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za Evropu, Rob Batler, poručivši da je bezbjednost te vakcine veća nego ikad.
Batler: Povezivanje MMR vakcine i autizma je prevara
Portal AnalitikaIzvor

Na pitanje Pobjede da prokomentariše antivakcinalni lobi koji je aktuelan posljednjih nekoliko godina, on je rekao da su SZO i partneri uradili hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročnoposljedična veza između MMR vakcine i autizma.

Odgovornost

- To je diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika iz moje zemlje. Autor te studije nije se bavio praksom 15 godina. Nažalost, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve izbijanja boginja i rubeole koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzrokovale epidemije i smrtne slučajeve – kazao je Batler.

On je jedan od 180 stručnjaka iz 53 evropske zemlje koji će učestvovati na SZO regionalnom sastanku rukovodilaca nacionalnih programa imunizacije u evropskom regionu.

Prema riječima Batlera, svi roditelji koji odluče da ne vakcinišu djecu preuzimaju ogroman rizik. Velika odgovornost, kako kaže, je i na zdravstvenim radnicima, „jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i pružaju relevantne i na dokazima zasnovane informacije“.

- U suprotnom, oboljenja će naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom - kazao je Batler, osvrnuvši se na aktuelnu situaciju na Kosovu gdje su već evidentirana dva smrtna slučaja od malih boginja, a slučajevi obolijevanja zabilježeni su i u pojedinim djelovima Srbije.

I zamjenica regionalne direktorke SZO za Evropu Nedret Emiroglu osvrnula se na antivakcinalni lobi i istakla da je u pitanju grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, te da roditelji prije donošenja odluke o vakcinaciji moraju znati ko stoji iza takvih grupa.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika