Abiznis

Ocjena DRI: U Skupštini nije razduženo 239 putnih naloga vrijednih 120.785 eura

DRI je dala pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje na finansijski izvještaj Skupštine za prošlu godinu i negativno na usklađenost poslovanja sa zakonima. Parlamentu je ostavljen rok od šest mjeseci da izvijeste DRI o radnjama preduzetim po preporukama.
Ocjena DRI: U Skupštini nije razduženo 239 putnih naloga vrijednih 120.785 eura
Portal AnalitikaIzvor

U izvještaju državne revizije, koji su sačinili senatori dr Branislav Radulović i dr Milan Dabović, kaže se da 239 putnih naloga za koje je isplaćena akontacija od 120.785 eura nijesu razduženi.

Podsjetimo da isplatu putnih naloga ispituje Tužilaštvo po prijavi Skupštine od 9. januara, kada se posumnjalo da neko ispisuje lažne putne naloge. DRI je ovaj svoj izvještaj proslijedila tužilaštvu.

Predsjednici parlamenta u 2016. bili su Ranko Krivokapić do 19. maja, Darko Pajović od 2. juna do 7. novembra i Ivan Brajović od 24. novembra i dalje. Pravo raspolaganja novcem iz budžeta imala su lica ovlašćena za punovažno potpisivanje – za odobravanje Siniša Stanković, za ovjeravanje Vjera Prelević, za podizanje gotovine Tamara Čađenović.

Putni nalozi

DRI je u izvještaju objavila i 905 putnih naloga sa imenima, datumima putovanja i visinom uzete akontacije.

U januaru su bila 23 putna naloga, u februaru 90, martu 55, aprilu 77, maju 69, junu 73, julu 52, avgustu tri, septembru 121, oktobru 104, novembru 107 i decembru 112 naloga.

 U putnim nalozima nije unesen datum podnošenja, ni datum obračuna, pa se državni revizor nije mogao uvjeriti da li su pravdani u roku.

Prema nalazima revizije, u 41 slučaju su pod istim brojem zavedena dva, a u pet slučajeva tri putna naloga. Pojedini putni nalozi su zavedeni znatno kasnije u odnosu na datum kad je zaposleni upućen na službeni put.

Uz naloge nije priloženo pozivno pismo, niti drugi dokument na osnovu koga bi se moglo steći uvjerenje da li je na službenom putu obezbijeđen smještaj, ishrana, dnevnica od organizatora.

Nije dostavljen izvještaj o obavljenom službenom putu, uz pojedine putne naloge nijesu priložene bording karte, pa se ne može utvrditi čas polaska i povratka avionom.

Nije donesena interna procedura na nivou Skupštine kojom bi se jasno definisao sistem putnih naloga.

Podizanje gotovine, isplata akontacija, razduživanje, evidencija, kontrola – sve obavlja isto lice (blagajnik), što nije u skladu sa zakonom - kaže se u izvještaju.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika