Politika

Danilović: O bojkotu u skladu sa svojim interesima

Najdjelotvornije je da kompletna opozicija bojkotuje parlament i sve izborne procese dok se ne izbori za traženo. Protiv DPS-a mora se igrati timski. Pokaže li se da pojedini subjekti ostaju trajno u Skupštini ili da će često biti na plenarnim sjednicama, vrlo brzo ćemo reagovati na to u skladu sa svojim interesima – kazao je u intervjuu za Pobjedu Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore
Danilović: O bojkotu u skladu sa svojim interesima
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: Dio opozicije je najavio da će se vratiti u parlament. Kako će se to odraziti na opoziciono jedinstvo i da li razmišljate da se i vi, u tom slučaju, vratite u Skupštinu?

DANILOVIĆ: Jedinstvo opozicije podrazumijeva žrtvu - odricanje od dijela vlastitih stavova u opštem interesu. Ako ima jedinstva, kakvog-takvog, i ako se pritisak stalno unapređuje kako bismo dobili nove izbore pod poštenim uslovima i demokratskim pravilima, onda i Ujedinjena Crna Gora ima obavezu da to prati i učestvuje u takvoj opozicionoj politici.

Reklo bi se da jedinstva, međutim, nema. Dio opozicije pravi sastanke u suženom formatu birajući sagovornike i dijeleći subjekte na građanske i negrađanske. Odgovor Demokratskog fronta je, tako izgleda, samostalno donošenje odluke da uđu u parlament, a povod je premijerski sat.

Mi iz Ujedinjene Crne Gore trebalo bi valjda u tom sukobu da dobrovoljno nestanemo jer šta god odlučimo, po nečijoj zamisli, svrstali smo se. Tako, ipak, neće moći.

Kao i drugi, imamo pravo da mislimo na sebe. Ne interesuje nas šta će oni misliti o nama. Sebe cijenimo i sebi smo vrlo važni. Pokaže li se da pojedini subjekti ostaju trajno u Skupštini ili da će često biti na plenarnim sjednicama, UCG će vrlo brzo reagovati u skladu sa svojim interesima jer nismo djeca da se igramo ,,borbe između dvije vatre“! Naša odluka neće se čekati nedjeljama i mjesecima. Stranački organi reagovaće u narednim danima

POBJEDA: UCG je, u slučaju da vlast ne izađe u susret opozicionim zahtjevima, predložila vraćanje mandata Skupštini, kao i bojkot svih izbora. Da li je ta reakcija zakasnila, budući da bojkot traje već godinu, a neke opozicione partije uveliko rade predizbornu kampanju i predstavljaju liste?

DANILOVIĆ: Naše je da pozivamo i ubjeđujemo kolege u vlastiti plan. Da, smatramo da je najdjelotvornije da svi bojkotujemo parlament dok se ne izborimo za traženo, ali i da bojkotujemo sve izborne procese do toga trenutka.

Nije normalno da pritisak na Vladu i DPS „pojačavamo“ tako što bezuslovno izlazimo na lokalne izbore, što se spremamo za bezuslovno takmičenje na predsjedničkim, a tražimo pravila za parlamentarne!

Pa, opoziciona javnost vidi da je to neozbiljno. Ne razumijem tu vrstu „principijelnosti“! Ako je naš stav iz Ujedinjene Crne Gore radikalan, ako neko misli da nipošto ne treba na kraju svih mogućnosti vratiti i mandate, mi pitamo: a šta ćemo onda uraditi?

Neka se javno saopšti šta je naš potez ako ništa od zahtjeva ne prođe. I zaista, šta nam drugo preostaje ako vidimo da se DPS sa tijesnom većinom koju ima u Skupštini ne osvrće na traženja i zahtjeve opozicije?

To što se pojedine stranke ili koalicije sve vrijeme spremaju za izbore ne obavezuje UCG da promijeni svoj prijedlog. Brzo će svi shvatiti da se protiv DPS-a mora igrati timski, da će se soliranje svima vratiti kao kazna.

 

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika