Društvo

MMR vakcina ne izaziva autizam

MMR vakcina ne izaziva autizam, poručili su predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na regionalnom sastanku o imunizacijama koji je danas počeo u Budvi, i dodali da je svako ko insinuira da postoji takva veza prevarant.
MMR vakcina ne izaziva autizam
Portal AnalitikaIzvor

Regionalni sastanak o imunizacijama, koji će trajati do četvrtka, organizuju Ministarstvo zdravlja i SZO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, zamjenik regionalne direktorke SZO za Evropu, Nedret Emiroglu, istakla je važnost sastanka koji predstavlja jedinstvenu mogućnost da se sagleda učinjeni progres u oblasti imunizacije u Evropi.

„Govorićemo o izazovima sa kojima se suočava svaka od zemalja prilikom imunizacije. Znamo da vakcinacijom spasavamo živote i želimo da dopremo do svakog pojedinca na lokalnom nivou kako bismo ostvarili što veći obuhvat vakcinacijama“, istakla je Nedret.

Ekspert za program imunizacije SZO za Evropu, Rob Batler, naglasio je da roditelji treba da dobiju pouzdanu inforamicju, zasnovanu na pouzdanom izvoru.

„Naravno, roditelji moraju da donesu sami odluku. Ta odluka treba da bude ona sa kojom su oni srećni«, kazao je Batler. 

Kako je naveo, roditelji takođe moraju da shvate da djecu izlažu velikom riziku ukoliko ih ne vakcinišu. 

»Dakle, odgovronost je na roditeljima, ali je velika odgovornost i na zdravstvenim radnicima, jer upravo oni treba da motivišu roditelje, da ih edukuju i pružaju relevante i na dokazima zasnovane informacije. Oboljenja će naći put do populacije koja nije zaštićena vakcinom“, upozorio je Batler.

On je, govoreći u situaciji u regionu, rekao da su na Kosovu već evidentirana dva smtrna slučaja od malih boginja, a slučajevi oboljevanja zabilježeni su i u pojedinim djelovima Srbije.

Osvrćući se na tvrdnje antivakcinalnog lobija o povezanosti MMR vakcine i autizma, Batler je rekao da je »svako ko insinuira da postoji takva veza – prevarant«.

„To je diskreditovana studija jednog tvrdoglavog naučnika iz moje zemlje. Autor te studije nije se bavio praksom 15 godina. SZO i partneri uradili su hiljade studija u Evropi, Americi, Velikoj Britaniji, na Novom Zelandu, u Australiji i Africi koje su pokazale da ne postoji uzročno posljedična veza između MMR vakcine i autizma«, istakao je Batler. 

Nažalost, kako je naveo, antivakcinalni lobi ne snosi odgovornost za sve slučajeve boginja i rubele »koje su se desile zbog njihovih kampanja i koje su prouzorkovale epidemije i smrtne slučajeve“.

Nedret je kazala da je u pitanju »grupa različitih razjedinjenih pojedinaca koji imaju različite interese, a roditelji prije donošenja odluke o vakcinaciji moraju znati ko stoji iza takvih grupa«.

Iz SZO su apelovali na medije da budu podrška i prenose prave poruke roditeljima. 

Prema njihovim riječima, mediji su jedan od suštinskih kanala komunikacije i odogovorni za prenošenje relevantne informacije, kako bi roditelji donijeli ispravnu odluku.

Eksperti SZO su, kako je saopšteno iz Ministarstva, pohvalili saradnju sa tim resorom i istakli da Crna Gora ima jako razvijen imunizacioni program, kao i da je u datim okolnostima veliki izazov zadržati dostignuti uspjeh, posebno naglašavajući eliminaciju boginja i rubele tri godine u kontinuitetu.

Mina

Portal Analitika