Abiznis

Semelides: Pomoći ćemo Crnoj Gori da razvije strateške rezerve

Hellenic Petroleum grupa je najjača u istoriji i nadamo se da ćemo ove godine imati najbolje rezultate od osnivanja 1958. godine. Ovdje smo da sarađujemo na dobrobit svih, za zajedničko dobro potrošača, države i svih uključenih strana, izjavio je izvršni direktor Hellenic Petroleum grupe Grigorios Stergjulis na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom 70, rođendana kotorskog Jugopetrola, kompanije koju je grupa preuzela prije 15 godina.
Semelides: Pomoći ćemo Crnoj Gori da razvije strateške rezerve
Portal AnalitikaIzvor

Stergjulis je, najavljujući transformaciju u energetsku kompaniju, istakao da je Hellenic Petroleum grupa potrošila 100 miliona prilikom preuzimanja Jugopetrola, da 10 miliona troše na operativne troškove, te da sprovode projekat rekonstrukcije maloprodajnih benzinskih pumpi vrijedan 25 miliona eura.

"U sastavu Hellenic Petroleum grupe posluju 52 kompanije koje se bave energijom, naftom i istraživanjem nafte, strujom, prirodnim gasom, obnovljivim izvorima energije... Radimo u šest država- Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Kipru i odnedavno Gruziji. Kompanije moraju biti konkurentne uz korišćenje najnovijih tehnologija. Takođe, treba da budu društveno odgovorne, odnosno dio rješenja problema u svakom društvu. Prošle sedmice Hellenic Petroleum je uvršten na Forbsovu listu 400 najboljih kompanija svijeta", naveo je Stergjulis. 

Generalni direktor prodaje za Grčku i međunarodna tržišta Roberto Karahanas istakao je da je HP najveća energetska grupa u Jugoistočnoj Evropi.
"Proizvodimo gorivo i prodajemo ga na više od 2.000 maloprodajnih pumpi u šest država. Gorivo je, vjerovatno, najbolje na svijetu. Što se tiče društvene odgovornosti, pripadamo društvu i želimo da se odužimo ljudima koji dolaze kod nas", rekao je Karahanas. 

Izvršni direktor Jugopetrola Antonis Semelides podvukao je da je kompanija u proteklim godinama uredno i redovno obezbjeđivala snabdijevanje goriva.

"To je jedna od najvažnijih stvari za svaku zemlju- obezbjediti sigurno snabdijevanje. Jugopetrol nastavlja da garantuje ovakvo snabdijevanje, Projektom modernizacije naftnog terminala u Baru iskazali smo našu spremnost da pomognemo Crnoj Gori da razvije svoje strateške rezerve. Takođe, gradićemo i objekat za utovar naših cistijerni. Terminal Bar biće od strateške važnosti ne samo za Crnu Goru, već i šire", kazao je Semelides. 

Napominjući da Jugopetrol ulazi na energetsko tržište kako bi izašao u susret potrebama budućih potrošača, Samarides je najavio postavljanje instalacije za punjenje vozila na elektropogon u jednoj od crnogorskih opština. 

S.G.    

Portal Analitika