Politika

Darmanović učestvovao na godišnjoj Mediteranskoj konferenciji OEBS-a

Ministar vanjskih poslova prof. dr Srđan Darmanović učestvujena godišnjoj Mediteranskoj konferenciji OEBS-a koja se održava 24 i 25. oktobra u Palermu, Italija.
Darmanović učestvovao na godišnjoj Mediteranskoj konferenciji OEBS-a
Portal AnalitikaIzvor

U izlaganju, ministar Darmanović je ukazao na potrebu koordiniranog pristupa i zajedničkog rješavanja svih pitanja koja se odnose na zemlje Mediterana, a u kojima se, u datom trenutku tretiranje migranata i njihov prihvat prepoznaju kao prioritet. Naglasio je da je, s obzirom na obim i kompleksnost fenomena migracija i raseljavanja, postalo jasno da ovi dugoročni globalni izazovi zahtijevaju sveobuhvatni pristup koji je kompatibilan konceptu ljudskih prava.

Na konferenciji je zaključeno da upravljanje migracijama nije pitanje kome je potrebno ad hoc rješenje, već zahtijeva dugoročne planove i pristupe, imajući u vidu da se vrlo često zanemaruju ekonomski, društveni i kulturni aspekti migratornih kretanja. Naglašena je zajednička odgovornost svih međunarodnih aktera u borbi protiv netolerancije, rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

Na marginama Mediteranske konferencije crnogorski sef diplomatije sastao se sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Moldavije Andrejem Galburom. Sagovornici su razgovarali o modalitetima snaženja saradnje u multilateralnom okviru, s posebnim akcentom na razmjenu podrške u upravljačkim tijelima regionalnih mehanizama saradnje.

Portal Analitika