Abiznis

Pažin: Vlada spremna da pruži doprinos i podršku investitorima iz Izraela

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin govorio je danas na otvaranju konferencije „Kapija Balkana - Crna Gora 2017“, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, u saradnji sa Ambasadom Izraela, Ministarstvom vanjskih poslova Izraela i Počasnim konzulom Crne Gore u Izraelu.
Pažin: Vlada spremna da pruži doprinos i podršku investitorima iz Izraela
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući konferenciju, potpredsjednik Pažin je podsjetio da su Crna Gora i uopšte region Jugoistočne Evrope uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila.

- Danas, kada je Crna Gora članica NATO, sa obnovljenom nezavisnošću i međunarodno etablirana kao stabilna i bezbjedna država, naša želja je da je posmatramo kao centralnu tačku za upliv investicija uspješnih međunarodnih kompanija koje svoje poslovne strategije razvijaju ka ovom regionu.

Danas boravite u Crnoj Gori čiji razvoj se bazira na principima savremene demokratije i evropskih vrijednosti, sa jasno određenim spoljnopolitičkim prioritetima i politikama unutrašnjih razvoja. Podsjećam da je sa svih vodećih evropskih adresa Crna Gora, kao članica NATO, označena i kao lider po pitanju članstva u Evropskoj uniji, te kao primjer države koja gaji dobrosusjedske odnose i pažljivo vodi svoju regionalnu politiku - rekao je Pažin.

Dalje je naglasio kako je Crna Gora, na bazi stabilnog političkog i bezbjednosnog konteksta, danas u prilici da razgovara i o potencijalnom širenju poslovanja stranih investitora u našoj zemlji.

- Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena ostvarivanju dinamičnog i održivog ekonomskog rasta. Upravo takav pristup doprinio je i stvaranju uspjeha, a egzaktni podaci govore da je u prvoj polovini 2017. godine zabilježen ekonomski rast od 4,2%, što je među najvišim stopama rasta u Evropi. Bilježimo i konstantan trend neto priliva stranih direktnih investicija. Naime, u odnosu na prvu polovinu prošle godine, ove godine bilježimo povećanje stranih direktnih investicija za 41,7%. Uporedo, radimo i na tome da pojačamo stepen efikasnosti crnogorske administracije, kao servisa građana, ali i investitora.

Vjerujemo da još dinamičniji ekonomski rast tek predstoji. Uz još bolju valorizaciju Luke Bar, rekonstrukciju i punu iskorišćenost željeznice, ali posebno kroz izgradnju auto puta i drugih saobraćajnica kroz Crnu Goru, možemo značajno doprinijeti jačanju osnova za razvoj države - naglasio je Pažin.

Dalje je izrazio očekivanje da će Konferencija biti samo povod za veći stepen interesovanja izraelskih investitora za Crnu Goru.

- Nadam se da ćete svoje poslovne strategije prema Balkanu usmjeriti tako da Crna Gora bude čvorište daljeg razvoja vaših investicija i prava kapija vašeg poslovnog nastupa u ovom regionu. Vlada Crne Gore ostaje otvorena i u potpunosti spremna da pruži puni doprinos i svaki vid podrške u tom pravcu - zaključio je Pažin.

Kako se navodi u saopštenju, konferencija koja je okupila veliki broj potencijalnih izraelskih investitora i privrednika dvije zemlje, ima za cilj projekciju novih ideja u promociji odnosa i unaprjeđenja saradnje dvije zemlje, kao i podsticaj privrednim subjektima dvije zemlje za daljom saradnjom i realizacijom brojnih projekata od obostranog interesa.

Portal Analitika