Politika

Tri bivša poslanika DPS-a traže platu još godinu

Bivši poslanici Demokratske partije socijalista Veljko Zarubica, Vuk Roćen i Maida Bešlić traže od Skupštine da im se odobri produženje prava na naknadu po prestanku funkcije na još godinu dana. Oni su to pravo ostvarivali u prethodnih godinu dana, a iz Skupštine je "Danu saopšteno da su u proceduri njihovi zahtjevi za produženje tog prava.
Tri bivša poslanika DPS-a traže platu još godinu
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnim podacima, zahtjev za produžetak prava na naknadu zarade po prestanku funkcije podnio je i bivši poslanik Demokratskog fronta Radojica Živković. Njegov zahtjev je već odbijen.

Skupštinska Služba za odnose s javnošću dostavila nam je podatke prema kojima trenutno pravo na naknadu zarade po prestanku funkcije koristi 26 bivših poslanika. To su: Jasmin Sutović, Rifat Rastoder, Husnija Šabović, Nikola Gegaj, Izet Bralić, Rešid Adrović, Radovan Obradović, Vuk Roćen, Slobodan Krušo Radović, Veljko Zarubica, Radojica Živković, Vladislav Bojović, Novica Stanić, Neven Gošović, Snežana Jonica, Danko Šarančić, Radosav Nišavić, Velizar Kaluđerović, Obrad Gojković, Mladen Bojanić, Goran Tuponja, Zoran Miljanić, Danijela Danka Marković, Maida Bešlić, Miloš Konatar i Nataša Jevrić.

Kada je u pitanju korišćenje prava na naknadu zarade po prestanku funkcije, bivši crnogorski parlamentarci su u najpovoljnijem položaju u odnosu na kolege iz regiona.

U nekim državama u regionu, kao što je to slučaj u Bosni i Hercegovini, funkcioneri ne primaju platu nakon prestanka funkcije, ili se, kao u Srbiji i Hrvatskoj, plata daje nekoliko mjeseci, dok u Makedoniji planiraju smanjivanje perioda davanja nezarađenih plata.

Državni funkcioneri u Srbiji nakon odlaska sa funkcije svega tri mjeseca mogu primati platu iz državnog budžeta. (Dan)

Portal Analitika