Region

Grujovski i Boškovski uskoro u Skoplju?

Bivši makedonski obavještajci Goran Grujovski, bivši načelnik Pete uprave MUP-a Makedonije i njegov kolega Nikola Boškovski, uhapšeni u Solunu, na osnovu međunarodne potjernice pod optužbom Specijalnog javnog tužilaštva (SJO), uskoro bi trebalo da budu izručeni pravosudnim organima u Skoplju, izjavio je danas premijer Vlade, Zoran Zaev.
Grujovski i Boškovski uskoro u Skoplju?
Portal AnalitikaIzvor

Makedonija je uspostavila saradnju sa Grčkom, rekao je Zaev, i očekuje da bude sprovedeno međunarodno pravo u ovom slučaju.

– Ne očekujem da se javi politički razlog za nesprovođenje međunarodnog prava. Makedonija je zaključila ovakve dogovore sa Grčkom. I u prošlosti, sa prethodnom vlašću, Makedonija nije imala problema u svim drugim aspektima, izuzev problema sa imenom. Zaista imamo saradnju sa Grčkom u svakom mogućem aspektu.

Ministarstva unutrašnjih poslova i pravde sarađuju i vjerujem da će se to pokazati na djelu jer oni su nadležni. Iskreno ne očekujem potrebu bilo kakve političke intervencija jer se radi o dvjema susjednim zemljama koje su prijatelji. Traje jedan gorući politički problem koji vjerujem da ćemo u periodu pred nama zajedno riješiti, rekao je Zaev.

Grčka policija uhapsila je Grujevskog i Boškovskog 18. oktobra na solunskom aerodromu „Makedonija“ pri pokušaju da sa lažnim bugarskim putnim ipsravama otputuju za Budimpeštu. U SJO u Skoplju očekuju njihovo izručenje i nastavak sudskog postupka pod optužnicama u slučajevima „Tvrđava“, „Target“ i „Tvrđava 2“.

Uhapšeni bivši obavještajci su u Solunu, poslije izvođenja pred tužioca, zadržani u ekstradicionom pritvoru, a iz resornog Ministarstva pravde u Skoplju je dostavljena kompletirana dokumentacija sa zahtjevom za izručenje.

Bivši obavještajci MUP-a Makedonije u pomenutim predmetima SJO, kao ključni akteri terete se za učešće u četvorogodišnjoj mega aferi masovnog prisluškivanja za vrijeme vlasti VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, kao i uništavanje komjuterske opreme korišćene u toj operaciji po objelodanjivanju „političkih bombi“ od strane tada opozicionog SDSM-a Zaeva.

Javno objelodanjivanje audio materijala nezakonito prisluškivanih razgovora dovelo je do velike političke krize u Makedoniji koja je okončana vanrednim izborima 11, decembra prošle godine i poslije 11 godina vlasti, padom VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Gruevskog.

novosti.rs

Portal Analitika