Društvo

Preminuo Hasan Cano Đečević, dugogodišnji rukovodilac FA KIC-a “Budo Tomović”

Umjetnički rukovodilac i koreograf Folkornog ansambla KIC-a ’’Budo Tomović’’ Hasan Cano Đečević, preminuo je u nedjelju, 22. oktobra, od posljedica srčanog udara u Sarajevu gdje je bio na susretu folkloraša veterana.
Preminuo Hasan Cano Đečević, dugogodišnji rukovodilac FA KIC-a “Budo Tomović”
Portal AnalitikaIzvor

''U kolektivu JU KIC ’’Budo Tomović’’ kao i u Glavnom gradu i širom Crne Gore potrešeni su ovom iznenadnom viješću. Na adresu naše institucije i folklornog ansambla već su počeli da stižu telegrami saučešća, a društvene mreže su od juče "preplavljene" izrazima tuge i nevjerice. Mnoge generacije folkoraša je čika Cano, kako su ga mlađi nazivali, naučio prvim igračkim koracima, a pamtićemo ga kao velikog entuzijastu i zaljubljenika u folklor kojem je nesebično posvetio više od 40 godina života'', saopšteno je iz KIC-a.  

Hasan Cano Đečević rođen je 5. marta 1951. godine u Podgorici. Po struci je bio diplomirani pravnik. Dio svog radnog vijeka proveo je u Željeznici Crne Gore. Bio je osnivač i nekadašnji rukovodilac KUD-a ’’Željezničar’’, kao i KUD-ova ’’Aluminijum’’ i ’’Ramadan Šarkić’’. Od sezone 2000/01. je bio na  mjestu umjetničkog  rukovodioca i koreografa Folkornog ansambla KIC-a ’’Budo Tomović’’, sa kojim je ovog proljeća obilježio i 70-godišnjicu rada društva.

Pod njegovim vođstvom, ovaj ansambl nastupao je u brojnim državama Evrope i svijeta reprezentujući naše folklorno bogatstvo i osvajajući brojne međunarodne nagrade i priznanja na renomiranim takmičenjima. Hasan Cano Đečević je bio inicijator i direktor Međunarodnog festivala folklora djece i mladih ’’Skoči kolo da skočimo’’, direktor Udruženja Folkornih ansambala Crne Gore (UFACG), kao i Nevladinog udruženja ’’Montefolk’’ iz Podgorice.  

''Kako se očekuje, tijelo pokojnika trebalo bi večeras da bude prebačeno iz Sarajeva u Podgoricu, a da sahrana bude sjutra na podgoričkom groblju Čepurci. U srijedu ujutru bi trebalo da u KIC "Budo Tomović" bude održan komemorativni skup povodom njegove iznenadne smrti'', zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika