Rukomet

Okupili se „lavovi“ - Đukić: Nećemo ustuknuti nikome

Danas startuje EHF nedjelja u okviru koje će seniorska reprezentacija Crne Gore u petak i subotu u Podgorici odigrati prijateljske utakmice sa Češkom. Mečevi se igraju od 18.30h u sportskom kompleksu Verde, a ulaz je slobodan.
Okupili se „lavovi“ - Đukić: Nećemo ustuknuti nikome
Portal AnalitikaIzvor

Direktor reprezentacije, Blažo Lisičić, iskoristio je danas priliku da selektoru i igračima javno čestita plasman na EP. On je napomenuo i da to je ogroman uspjeh obzirom na sve ono što je pratilo cijeli tim (smjene uprave, selektora) za vrijeme kvalifikacionih utakmica i prije toga.

Lisičić je na pres konferenciji upoznao okupljene novinare i sa novinama koje donosi pravilnik koji stupa na snagu na EP u Hrvatskoj. Naime, kako je saopštio, tokom takmičenja na šampionatu Starog kontinenta biće svim selekcijama omogućeno da promijene ukupno šest igrača (po dva u svakoj fazi - grupna, drugi krug i zavšna faza). Takođe, biće postavljene i kamere prilikom izmjene igrača, gdje će isključivo dlegat odlučivati o tome je li bila pogrešna izmjena ili ne, a biće postavljena i dodatna kamera na gol liniju da se tačno utvrdi je li, ili nije postignut gol.

rscg

Selektor „lavova“, Dragan Đukić, istako je da je EHF nedjelja idealna za rad na miru, kao bi isplanirali i dogovorili sve aktivnosti, kao i napravili selekciju još jačom nego što je to bila u prethodnim kvalifikacijama.

- Nadamo se da ćemo svi biti zdravi za decembar i januar i da ćemo prvenstvo dočekati u najboljem mogućem raspoloženju. Prilika je za ovu generaciju igrača koja je pokazala u kvalifikacionom periodu da ima vrijednost i kvalitet je da naprave sljedeći iskorak - da na EP napravimo dobar rezultat i nastavimo ovo što smo počeli da radimo. A, i da izvučemo pouke i da odemo tamo bez ikakvog pritiska i da pokažemo da nijesmo tamo slučajno i da možemo da budemo jedno od prijatnih iznenađenja prvenstva - ocijenio je Đukić i dodao:

- Imamo tešku grupu. Prilično je komplikovana, a jedan od mogućih rivala ukoliko bi uspjeli da se plasiramo u drugi krug bi bila reprezentacija Češke sa kojom igramo dvomeč u EHF nedjelji. Oni su u prethodnim kvalifikacijama imali novu generaciju igrača, sa novim ulogama, i koja se zahvaljujući odličnim igrama kvalifikovala ispred Islanda. Prvo se pripremamo za Češku, jer nam je to prvi protivnik. Daleko smo od EP i od krajnjeg spiska, kako našeg, tako i protivničkog, iako Češka dolazi u istom sasatavu u kom je igrala kvalifikacije. Naredne pripreme će krenuti već sada, pojedinačnim dogovorom što i kako do januara mjeseca, jer igrači dolaze iz različitih liga i sredina. Raduje dobra forma, jer većina igra jako dobro u svojim klubovima. Imali smo taj mali peh, skorašnju povredu Nemanje Grbovića koja se nadam da neće uticati previše na njega, a trebalo bi da pauzira između četiri i šest nedjelja. U pitanju je povreda trbušnog mišića koja ga je u ovom trenutku izbacila iz stroja.

rscg2

Đukić je podvukao da će ove prijateljske utakmice iskoristiti i da isprobaju neke nove šeme za odbranu koje će im biti od koristi na šampionatu u Hrvatskoj.

- Trebali bi da napravimo još neku podlogu da našu odbranu koja nas je i dovela ovdje (3-2-1 ili 5-1), da je napravimo još jačom, jer ove tri utakmice za koje se spremamo na EP su svaka za sebe posebna priča. Otvaramo takmičenje u Hrvatskoj sa evropskim prvakom, ekipom Njemačke. Naredna je ono što će očekivano biti utakmica odluke u našoj grupi za prolazak dalje, sa Makedonijom. Oni dugo igraju zajedno i imaju odličnog trenera i doći će sa podrškom svake vrste, sa vjerovatno nekih 6-7.000 ljudi. Posljednja utakmica je sa Slovenijom koja je bronzana sa posljednjeg Svjetskog prvenstva u Francuskoj. Ima sjajnu ekipu i ponovo vjerovatno ide na medalju - ocijenio je Đukić.

On je poželio da prvenstvo koje će igrati u Hrvatskoj bude početak kontinuiranog učešća crnogorske reprezentacije na velikim takmičenjima.

- Želio bih da kažem da su riječi ono što nas je puno puta do sada dovelo u situaciju da prejaka riječ i prevelika obećanja budu razlog spoticanja i da su velika takmičenja bila za mušku selekciju CG jedna raskrsnica sa koje se kasnije ponovo počinjalo od početka. Ja bih da ovo prvenstvo prođe tako da bude drugačiji, novi, početak kontinuiranog učešća na velikim takmičenjima i trajanje jedne generacije crnogorskog rukometa i i rukometaša. Uradićemo sve da to tako i bude. Ko god želi da pobijedi, može, samo to treba da uradi na terenu. Nećemo ustuknuti nikome. Bićemo maksimalno spremni za sve tri utakmice, taktički, tehnički i fizički. Ako protivnik bude bolji, čestitaćemo mu tamo na licu mjesta - ocijenio je Đukić i dodao:

- Košarkaška reprezentacija Slovenije je na svom primjeru pokazala, kao i Grčka ranije u fudbalu, mada imamo još takvih primjera, da ukoliko ste vi između sebe dobri, homogeni i znate što nosite, onda je sve moguće. To je neka poruka i za nas. Trebamo još više da zbijemo redove, jači da budemo i da odemo na to takmičenje da igramo prepoznatljivi rukomet koji smo pokazali. Širi spisak će biti poznat do 1. decembra. U Areni Zagreb će biti 16 najboljih. Nijesam imao dilemu da pozovem Simića, on igra dobro i za mene nikad nije prestajao da bude dio tima. Grbović je otkazao zbog povrede i ne dolazi, Ševaljević, Žarko Pejović (povreda palca zbog koje je pod znakom pitanja za dvomeč sa Češkom) i Stevan Vujović imaju neke manje povrede i to je to.

rscg3

Crnogorski reprezentativac, igrač Feniksa iz Tuluza, Vasko Ševaljević, kazao je da je želja svih igrača da odigraju što bolje na predstojećem EP u Hrvatskoj i da će im dvomeč sa Česima poslužiti da se što bolje pripreme.

- Poslije našeg slavlja i zadovoljstva zbog plasmana na EP, opet se skupljamo u EHF nedjelji, dvije utakmice sa Češkom, sve je rečeno. Dodao bih samo - Daj Bože da se poslije ove dvije prijateljske utakmice opet sretnemo s njima, na prvenstvu. Želja nam je da odigramo što bolje i da se plasiramo u drugi krug. Bilo je to 2008. kad smo uspjeli, a meni bi ovo bilo četvrto veliko takmičenje. Da odemo i pobijedimo i pokažemo pravo lice. Ekipa je dobra, homogena, imamo sve preduslove da iskoristimo ovo prvenstvo na pravi način. Ne postoji ekipa koja nema mana. Vrijeme je pred nama. Imamo dvije utakmice sa Češkom koje ćemo iskoristiti kao pripremu pred prvenstvo pošto se nakon toga vraćamo u klubove, da bi novo okupljanje uslijedilo poslije praznika (2. januar) i završna faza prirema pred odlazak u Hrvatsku - kazao je Ševaljević.

rscg1

Miloš Božović, prvotimac Tatabanje, ocijenio je da „lavove“ čeka jaka grupa na Evropskom prvenstvu i da neće biti lako.

- Imamo sedam dana da u miru probamo da analiziramo neke stvari, da se družimo i da to bude bez stresa i na miran način. Što se tiče EP, grupa je jaka ali može tu dosta toga da se napravi. Neće biti lako, to su sve vrhunske ekipe, treba da tražimo svoju šansu u meču sa Makedonijom. Sve je to još daleko. Otom, potom. Mislim da su stvari došle na svoje - poentirao je Božović.

A. POPOVIĆ

Foto: I. Božović; A.P

Portal Analitika