Kultura

Italijanski predsjednik Matarela odlikovao podgorički Most kulture

Predsjednik Republike Italije Serđo Matarela dodijelio je medalju podgoričkoj nevladinoj organizaciji Most kulture za ekskluzivnu izložbu kolekcije od oko 100 crno-bijelih fotografija jedne od najznačajnih umjetnica 20. vijeka, Tine Modoti (1896-1942), koja je u maju predstavljena u Crnoj Gori.
Italijanski predsjednik Matarela odlikovao podgorički Most kulture
Portal AnalitikaIzvor

Postavka je dio međunarodnog projekta „Tina Modoti između umjetnosti i politike“, a vidjela je publika u Podgorici i Tivtu. Nju su najvećim dijelom činila ostvarenja nastala u Meksiku tokom druge decenije 20. vijeka, te nekoliko radova iz Berlina, kao i aktovi i portreti Tine Modoti koje su radili čuveni američki fotograf Edvard Veston i anonimni autori.

- Iako je stvarala u sijenci čuvenog američkog fotografa Edvarda Vestona, koji je bio njen mentor, italijanska fotografkinja Tina Modoti je u svom radu uspješno pokazala da je „moguće praviti društveno angažovanu umjetnost, a da se pri tom ne odustane od čiste umjetnosti“. Ova rođena Italijanka, koja je od modela i glumice nijemih holivudskih filmova - nakon preseljenju u Meksiko - postala oficijelna fotografkinja meksičkog muralističkog pokreta, ovjekovječila je radove Hozea Klementea Orzokoa i Dijega Rivere – kazala je umjetnička direktorka NVO Most kulture Vanja Vukčević za Portal Analitika povodom ove izložbe.

2310modoti

Prema njenim riječima, Most kulture za cilj ima povezivanje crnogorske kulturne scene sa organizacijama i institucijama kulture drugih država, kako bi pojačali međunarodnu saradnju i obogatili kulturnu ponudu u Crnoj Gori.

Projekat je u okviru programa međunarodne saradnje podržao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, uz pokroviteljstvom Ambasade Italije u Crnoj Gori. Izložba je bila uvrštena u program proslave Dana Evrope 2017.

K.J.

Portal Analitika