Abiznis

U Budvi se konačno školuju učenici po obrazovnom programu Kuvar

U tekućoj školskoj godini u pojedinim školama upisani su učenici u obrazovne programe koje nije bilo moguće upisati u prethodnih više od deset godina.
U Budvi se konačno školuju učenici po obrazovnom programu Kuvar
Portal AnalitikaIzvor

Primjeri za to su JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ u Budvi u kojoj se ponovo obrazuju učenici po obrazovnom programu Kuvar i JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici u kojoj se ponovo obrazuju učenici po obrazovnom programu Elektroinstalater, navodi se u Informaciji Ministarstva prosvjete koju je usvojila Vlada.

U dokumentu se navodi da su promotivne aktivnosti, dodjela stipendija učenicima za deficitarne kvalifikacije, unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na realizaciju praktičnog obrazovanja kod poslodavca odnosno dualnog obrazovanja, sistematično sprovedene pripreme od strane sektora obrazovanja za ponovno pokretanje ovog oblika obrazovanja, uz saradnju sa poslodavcima, kao rezultat imali su to da je povećan broj učenika koji su u školskoj 2017/2018. godini upisani u prvi razred u oblastima ugostiteljstva, poljoprivrede, elektrotehnike, automehatronike i građevine.

U školskoj 2017/2018. godini individualne ugovore o praktičnom obrazovanju sa poslodavcima potpisala su 264 učenika. Od tog broja, 175 učenika je iz prvog razreda, 83 učenika su iz drugog razreda i 6 učenika je iz trećeg razreda.

“Obrazovni programi po kojima će se obrazovati učenici su: Kuvar, Konobar, Automehaničar, Frizer, Zavarivač, Instalater sanitarnih uređaja, grijanja i klimatizacije, Elektroinstalater, Pekar, Prodavač, Monter telekomunikacionih sistema, Poslastičar, Bravar, Autoelektričar i Obrađivač plemenitih metala – ukupno 14 obrazovnih programa. Praktično obrazovanje kroz dualni oblik realizuje se u dvanaest opština u Crnoj Gori: Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju, Pljevljima, Herceg Novom, Rožajama, Baru, Beranama, Plavu, Tivtu, Budvi i Kolašinu kod 97 poslodavaca”, piše u Informaciji.

P.Z.

Portal Analitika