Abiznis

Radiće se Program razvoja Katunske nahije

Sjednica Komisije za praćenje razvoja Katunske nahije, kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović, održana je danas u Čevu, a tom prilikom donešena je odluka da se formira ekspertski tim koji će izraditi Program razvoja Katunske nahije, koji će sadržati i Akcioni plan za naredni četvorogodišnji period.
Radiće se Program razvoja Katunske nahije
Portal AnalitikaIzvor

- Programom će biti planiran razvoj putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, elektroenergetike, zdravstvene zaštite, obrazovanja, telekomunikacija, razvoj poljoprivrede i stočarstva, kao i podsticaji razvoja preduzetništva i u tom cilju dostupnost kreditnih linija Investiciono-razvojnog fonda.

Članovi Komisije analizirali su cjelokupnu situaciju na području Katunske nahije i identifikovali probleme koji su prepoznati u komunikaciji sa predstavnicima mjesnih zajednica, pa će Program razvoja i Akcioni plan biti urađeni shodno potrebama stanovnika ovog područja.

Komisija je dala poseban značaj rezultatima Koordinacionog odbora za razvoj Katunske nahije koji je funkcionisao od 1992. do 1997. godine i na temelju njihovog rada koncipirane su dalje aktivnosti Komisije - navodi se u saopštenju iz Prijestonice Cetinje.

Takođe, Komisija je konstatovala da se u posljednje vrijeme broj stalnih stanovnika Katunske nahije povećava, čime se vidi želja i spremnost ljudi da se vrate na svoja ognjišta. Međutim da bi se ta njihova želja mogla i ostvariti, neophodno je ostvariti i preduslove za kvalitetan život na selu.

- Kao najveći prioritet i šansu za razvoj Katunske nahije, Komisija je definisala izgradnju magistralnog puta Cetinje - Čevo - Nikšić, za čiju realizaciju je u izradi projektna dokumentacija.

2210cevo1

Prihvaćena je inicijativa da se u mjesnim zajednicama Katunske nahije, narednih dvadeset dana organizuju prezentacije Investiciono-razvojnog fonda u cilju upoznavanja stanovništva sa kreditnim linijama te institucije.

Na sjednici je zaključeno da se Komisija češće sastaje kako bi se definisali prioriteti koji će doprinijeti razvoju Katunske nahije - dodaje se u saopštenju.

Iz Komisije su naveli da realizacijom brojnih projekata, Prijestonica Cetinje i Vlada Crne Gore, na sistemski i cjelovit način rade na stvaranju uslova za razvoj Katunske nahije i da je valorizacija potencijala Katunske nahije proces na kojem će stalno raditi i kojem će biti posvećeni i u budućnosti.

Članovi Komisije za razvoj Katunske nahije su, pored potpredsjednika Vlade Milutina Simovića, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Bogdanović, predsjednik Skupštine Prijestonice Jovan Martinović, ministri prosvjete i zdravlja Damir Šehović i Kenan Hrapović, predsjednik Odbora direktora IRF-a Zoran Vukčević, direktor Direkcije za saobraćaj Savo Parača, izvršni direktor CEDIS-a Zoran Đukanović, članica Koordinacionog tima za izgradnju žičare Kotor - Lovćen - Cetinje Ana Nikolić, državni sekretar za upravljanje otpadom i komunalni razvoj u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović, generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj Darko Konjević, generalna direktorica za elektronske komunikacije, poštansku djelatnost i radio spektar Ratka Strugar, sekretarka za komunalne poslove i infrastrukturu u Prijestonici Cetinje Njegosava Vujanović, direktor NP „Lovćen“ Veselin Živanović i predstavnik Katunske nahije Momčilo Jovanović.

Kako značajan dio teritorije Katunske nahije pripada danilovgradskoj opštini, sjednici Komisije prisustvovao je i predsjednik Opštine Danilovgrad Branislav Đuranović.

Portal Analitika