Politika

Mirošič: Individualni princip za članstvo u EU i dalje je validan

Individualni princip prilikom ocjenjivanja zemalja kandidata za proširenje Evropske unije i dalje je validan i on će biti ispoštovan, ocijenio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Slovenije Iztok Mirošič.
Mirošič: Individualni princip za članstvo u EU i dalje je validan
Portal AnalitikaIzvor

On u intervjuu za Pobjedu navodi i da je za članstvo neke zemlje u Uniji neophodna saradnja sa drugim državama.

- Tako je bilo i sa Slovenijom kada je pristupala Uniji. Iako smo mi bili znatno razvijeniji i imali više otvorenih poglavlja od ostalih kandidata, morali smo sarađivati sa zemljama kandidatima. Ne želim da kažem da će to biti neki paket ili mini paket, već da je to dodar signal da EU priprema plan za dalje proširenje Zapadnog Balkana– naveo je Mirošič.

POBJEDA: Kako ocjenjujete dosadašnje odnose Crne Gore i Slovenije i ima li prostora za dalje unapređenje saradnje?

MIROŠIČ: Naši bilateralni odnosi su jako dobri, dok ekonomska saradnja ide u pravom smjeru i sve više dobija na značaju. Slovenija je dala punu podršku Crnoj Gori za članstvo u NATO-u i ovom prilikom još jednom čestitam vašoj zemlji na tom uspješnom projektu.

Slovenija, takođe, nudi čvrstu podršku Crnoj Gori na njenom evropskom putu. I pored odličnih odnosa, smatram da ima još mogućnosti za saradnju, naročito u oblasti energetike, infrastrukture, prirodne sredine, kao i na programima osposobljavanja ljudi za rad na politikama Evropske unije u Sloveniji, o čemu sam razgovarao i sa vašim ministrom evropskih poslova.

POBJEDA: Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je nedavno pomenuo novu strategiju proširenja, prema kojoj bi Crna Gora i Srbija zajedno ušle u Uniju do 2025. godine. Kako komentarišete taj novi pristup?

MIROŠIČ:Ako je predsjednik EK pomenuo proširenje kao bitan dio svog govora, onda je to pozitivan znak za zemlje regiona. Individualni princip je još uvijek validan i on će se ispoštovati. Međutim, u tom individualnom pristupu i daljem proširenju oduvijek je neophodna saradnja sa drugim zemljama. Tako je bilo i sa Slovenijom kada je pristupala Uniji. Iako smo mi bili znatno razvijeniji i imali više otvorenih poglavlja od ostalih kandidata, morali smo sarađivati sa zemljama kandidatima. Ne želim reći da će to biti neki paket ili mini paket, već da je to dobar signal da EU priprema plan za dalje proširenje Zapadnog Balkana.

POBJEDA: Među samim članicama EU se, nakon odluke Velike Britanije da istupi iz članstva, sve češće govori o navodnom zamoru od proširenja. Kakva je atmosfera u Sloveniji o tome?

MIROŠIČ: Zamor od proširenja nije posljedica Bregzita, nego postoji duže vrijeme. Tačnije, od perioda ekonomske krize, kada se EU više posvetila samoj sebi i unutrašnjim reformama. Što se tiče Slovenije, podrška za dalje proširenje je jako visoka. Međutim, postoje i članice koje smatraju da bi ulazak manje razvijenih zemalja predstavljao određenu vrstu tereta za njih. Javna mnjenja su tu jako važna, ali ja ne bih bio negativan o tome. Sjetimo se da je i predsjednik Francuske nedavno, kao bitnu stavku svog govora, pomenuo dalje proširenje. Mislim da je to dobra vijest za cijeli region.

(opširnije u Pobjedi)

foto:primorske.si

Portal Analitika