Društvo

Sređivanje jedne od najstarijih osnovnih škola u CG

Projekat „Svako dvorište priča priču“ usmjeren je na pokretanje inicijative u lokalnoj zajednici za sređivanje i uređenje javnog prostora – dvorišta Osnovne škole „Njegoš“, jedne od najstarijih osnovnih škola u Crnoj Gori.
Sređivanje jedne od najstarijih osnovnih škola u CG
Portal AnalitikaIzvor

“Preko 4000 m2  površine dvorišta OŠ „Njegoš“ trebalo bi da predstavlja prostor dostojan djeteta u kome će ono rado provoditi svoje slobodno i nastavno vrijeme.    Ovakvo kakvo je sada, nit je adekvatno, nit primjenjeno njihovim potrebama, kako u školi, tako i van nje. Dvorište škole je u takvom stanju više od 15 godina i do ovog trenutka nije postojalo inicijative da se problem riješi, jer su postojali urgentniji radovi i radilo se na tome da se djeci obezbjedi ono što je primarnije.    Rješenje ovog problema je od velikog značaja, jer su sređivanjem dvorišta na dobitku  ne samo učenici ove osnovne škole, već i djeca i mladi sa teritorije Cetinja, kao i građani koji svoje slobodno vrijeme mogu provoditi u prostoru dvorišta, koje će biti prijatan i adekvatno opremljen ambijent za sve uzraste”, saopšteno je iz NVO Građanski kreativni centar.

Kroz kampanju  i aktivnosti prikupljanja sredstava od biznis sektora i zajednice biće prikupljena  sredstva potrebna za nabavku: mobilijara za igralište, zemlje, sadnica, klupa, kanti za smeće, pijeska i osvjetljenja, a  nakon završetka projekta, u daljim aktivnostima organizacija će pružiti školi svu  podršku koja joj bude potrebna. Osim aktivnosti prikupljanja sredstava  i promocije filantropije na lokalnom nivou jedna od planiranih aktivnosti jeste i edukativna „Školica na betonu“ za đake mlađeg uzrasta. Za potrebe sanacije dvorišta potrebno je oko 8000 eura.  Donacije se mogu uplatiti na žiro-račun škole: 530-441-48 sa svrhom uplate „donacija za dvorište škole“.

"Ovim projektom želimo da osnažimo lokalnu zajednicu da rješenje za svoje probleme zajednički traži, ne oslanjajući se samo na nacionalne institucije, jer ipak smatramo da inicijativa i rješenje problema treba da kreće sa lokalnog nivoa, udruženim snagama lokalne zajednice", kažu oni.

 

 Finansijsku podršku za aktivnosti prikupljanja sredstava  i promociju filantropije           na lokalnom nivou, kao i „Školicu na betonu“ su obezbjeđena kroz konkurs De               facto aktivni koji realizuje Fond za aktivno građanstvo, a finansira EU. Projekat              sprovodi NVO Građanski kreativni centar u partnerstvu sa NVO Lovćen, a                         medijski      partner je RTV Cetinje.

Portal Analitika