Region

U BG uskoro skulptura posvećena Zoranu Đinđiću

Izvijena strijela koja je u jednom dijelu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodnom konkursu za idejno rješenje spomen-obilježja Zoranu Đinđiću koje će biti postavljeno u Beogradu.
U BG uskoro skulptura posvećena Zoranu Đinđiću Foto: PAUL J. RICHARDS / AFP
Portal AnalitikaIzvor

Skulptura će biti postavljena na Studentskom trgu, koji tek treba da se izgradi, prenosi N1.

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Кešelj, arhitekta Petar Sazdanović i istoričar umjetnosti Marina Andrić. Takođe, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.

U pismu autora prvonagrađene skulpture navodi se da je ponuđeno skulptorsko dramaturško rješenje koje želi da generiše prostor sjećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni dio umjetničkog rješenja i poziva na razmišljanje. Strijela je univerzalni simbol za pravac i smjer, a glava strijele je simbol prodora, svjetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strijela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strijela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine.

Gradski menadžer Goran Vesić kazao je da je podizanje ovog spomenika postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nijesu ubili samo čovjeka, već su tada pucali u državu Srbiju.

“Za nekoliko mjeseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vrijeme da Srbija dobije neko obilježje koje će mu biti posvećeno. Sa Đinđićem sam radio i osjećam zahvalnost na prilici da učestvujem u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik. Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav”, zaključio je on.

Portal Analitika