Društvo

Kompleks na Skadarskom jezeru u skladu sa zakonskim procedurama

Projekat izgradnje Eko-turističkog kompleksa na Skadarskom jezeru biće realizovan u skladu sa zakonskim procedurama koje se odnose na poštovanje svih ekoloških standarda Crne Gore i Evropske unije (EU), saopštila je kompanija Montenegro rizort.
Kompleks na Skadarskom jezeru u skladu sa zakonskim procedurama
Portal AnalitikaIzvor

Kompanija je reagovala povodom, kako se navodi, učestalih negativnih komentara u sredstvima javnog informisanja povodom izgradnje tog kompleksa, nakon dobijene građevinske dozvole od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

"To nanosi značajnu direktnu i indirektnu štetu hotelskom kompleksu"The oberoi luxury resort and spa an eco resort Skadar lake Montenegro" i kompanijama koje su angažovane na izgradnji ovog objekta", kaže se u saopštenju. 

Navodi se da će u projekat od turističkog značaja za Crnu Goru biti uloženo 160 miliona EUR.

Luksuzni objekat, kako se ističe, posebnu pažnju pridaje ekološkom karakteru resorta, koji će se prilagoditi prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Skadarsko jezero. 

"Zato javnost mora biti upoznata sa tim da će se projekat realizovati u skladu sa zakonskim pocedurama koje se odnose na poštovanje svih ekoloških standarda Crne Gore i Evropske unije", kaže se u reagovanju. 

Hotelski kompleks zamišljen je i projektovan tako da se u potpunosti očuvaju vrijedna prirodna bogatstva Nacionalnog parka Skadarsko jezero i to, kako se navodi, primjenom najsavremenijih mjera i standarda zaštite životne sredine u toku izgradnje i eksploatacije objekta. 

Ističe se da hotelski kompleks posjeduje svu dokumentaciju koja garantuje očuvanje ekologije, a u skladu sa tim urađena je Procjena uticaja na životnu sredinu turističkog naselja.

U projekat, koji je pažljivo pripreman posljednjih deset godina, uključeni su, pored relevantnih državnih organa, i brojni eksperti iz oblasti zaštite životne sredine, iz Crne Gore i svijeta.

"Uradili smo studiju o kvalitetu vazduha, vode, zemljišta, o ekosistemu i geologiji, komunalnoj infrastrukturi, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima", kaže se u saopštenju.

Kao primjer odgovornog poslovanja navodi se saradnju sa francuskom kompanijom OASIIS koja se bavi rješavanjem pitanja iz oblasti ekologije i očuvanjem prirode. 

"U bliskoj saradnji sa stručnjacima iz ove kompanije, od 2015. godine, nađena su brojna ekološka rješenja, a koja će biti u korist zaštite prirodnog bogatstva na lokaciji ,,BIŠKI REP“", kaže se u reagovanju i ističe da se intenzivna saradnja nastavlja do završetka radova na izgradnji projekta. 

Ističe se da će se prvi put u Crnoj Gori koristiti napredni metod fitofiltracije otpadnih voda, koje će se prečišćavati uz pomoć posebnih biljaka.

"Ekološki segment upotpunićemo korišćenjem geotermalne i energije dobijene iz solarnih ćelija. Planom je predviđena izgradnja objekata od materijala koji u toku gradnje neće ugroziti postojeći ekosistem i koje će se maksimalno uklopiti u prirodni ambijent", kaže se u saopštenju. 

Projekat je dobio građevinsku dozvolu 27. marta 2015. godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma. "U učestaloj i kontinuiranoj komunikaciji da državnim i lokalnim organima, dobili smo dozvole i zadovoljili standarde za gradnju hotelskog kompleksa, koja će početi 2018, a čiji se završetak radova očekuje 2022. godine".

Kompanija Montenegro rizort ističe da joj je cilj da sačuva bogato kulturno nasljeđe i životnu sredinu i da ponudi mogućnost turistima da uživaju u prirodnim ljepotama crnogorskog kraja.

Portal Analitika