Kultura

Srzentić: Zimska scena Barskog ljetopisa je davnašnja želja svih nas

Kada smo koncipirali i pravili program ovogodišnjeg Barskog ljetopisa, jedan od prvih uslova bio je da ispunimo davnašnju želju svih nas - da Ljetopis ne traje samo tokom ljetnjih mjeseci, nego da se produži i tokom zime, kazao je predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić otvarajući sinoć Zimsku scenu ovog festivala.
Srzentić: Zimska scena Barskog ljetopisa je davnašnja želja svih nas
Portal AnalitikaIzvor

- Smatram da građani i posjetioci Bara, kojih ima i u zimskom periodu, to svakako zaslužuju, tako da je ovo sada početak, odnosno realizacija tih naših želja odnosno nastojanja – naveo je on te izrazio nadu da će i program Zimske scene naići na odobravanje publike.

Organizatori su istakli da je „Četvrtkom u Dvorcu“ - kako je nazvana prva Zimska scena Ljetopisa – „svojevrstan nastavak jubilarnog festivala“.

- Otuda je proistekla zamisao da samo otvaranje bude ujedno i prvi program, kako bi se nastavilo u duhu onoga što se ljetos u Baru, na radost publike,dešavalo ina šta će se nadovezatii program 31. Ljetopisa. Godišnji kontinuitet koji se dobija realizacijom ovog projekta kao ideja, postoji odavno – dodaju iz organizacije festivala.

Prva sezona ovog programa Barskog ljetopisa otvorena je sinoć nastupom podgoričkog džez sastava MP trio u Dvorcu kralja Nikole. Do 8. juna naredne godine, publika će svakog četvrtka biti u prilici da isprati raznovrsne kulturne programe.

2010br1

MP trio, koji čine Miladin Peruničić (gitara), Davor Novak (bas gitara) i Ivan Ivanović (bubnjevi) izveo je repertoar koji je obuhvatao originalne numere i obrade džez, bluz, rok i etno pjesama.

- Za nas je najvažnija vještina improvizacije, a improvizuju i rokeri, i muzičari koji sviraju etno muziku, a i u pop muzici ima segmenata improvizacije… Trudimo se da ta vještina improvizacije bude ono što nas okuplja. Samim tim, spajamo sve te stvari koje volimo. Često ne znamo ni kuda ćemo ići kad nešto radimo, već idemo za strašću, srcem i to nas na kraju dovede do cilja. Sigurno da je to i jedno uputstvo kako da džez bude prijemčiviji za širi auditorijum - kazao je nakon uspješnog nastupa osnivač sastava, Miladin Peruničić, koji je najavio skori izlazak prvog albuma autorske muzike.

Idućeg četvrtka, u okviru Zimske scene, biće igran komad „Hipertenzija“ u Dvorcu kralja Nikole od 19 časova. U produkciji Areus Arta, čiji je autor i reditelj Svetislav Basara, uloge  tumače Predrag Ejdus i Branislav Trifunović.

Foto Petović

Portal Analitika