Turizam

U hotelski kompleks na Skadarskom jezeru biće uloženo 160 miliona eura

Montenegro Resort Company obraća se medijima i cjelokupnoj javnosti u vezi sa učestalim negativnim komentarima u sredstvima javnog informisanja povodom izgradnje Eko-turističkog kompleksa na Skadarskom jezeru, nakon već dobijene građevinske dozvole od Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Grne Gore, što nanosi značajnu direktnu i indirektnu štetu hotelskom kompleksu ,,The Oberoi Luxury Resort & SPA an Eco Resort Skadar Lake Montenegro“ i kompanijama koje su angažovane na izgradnji ovog objekta, saopšteno je Portalu Analitika iz kompanije koja će graditi hotelski kompleks na Skadarskom jezeru.
U hotelski kompleks na Skadarskom jezeru biće uloženo 160 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

-U projekat od turističkog značaja za Crnu Goru ,,The Oberoi Luxury & SPA an Eco Resort Skadar Lake Montenegro“ biće uloženo 160 miliona eura.  Luksuzni objekat posebnu pažnju pridaje ekološkom karakteru resorta, koji će se prilagoditi prirodnom ambijentu Nacionalnog parka Skadarsko jezero. Stoga javnost mora biti upoznata sa tim da će se projekat realizovati u skladu sa zakonskim pocedurama  koje se odnose na poštovanje svih ekoloških standarda Crne Gore i Evropske unije. Hotelski  kompleks zamišljen je i projektovan tako da se u potpunosti očuvaju vrijedna  prirodna  bogatstva Nacionalnog parka Skadarsko jezero i to primjenom najsavremenijih mjera i standarda zaštite životne  sredine u toku izgradnje i eksploatacije objekta- navodi se u saopštenju. 

Hotelski kompleks, ističu, posjeduje svu dokumentaciju koja garantuje očuvanje. 

-U skladu sa tim urađena je  procjena uticaja na životnu sredinu turističkog naselja.  U projekat, koji smo pažljivo pripremali posljednjih deset godina, uključeni su, pored relevantnih državnih organa, i brojni eksperti iz oblasti zaštite životne sredine, iz Crne Gore i svijeta.  Uradili  smo studiju o  kvalitetu vazduha, vode, zemljišta, o  ekosistemu i geologiji, komunalnoj infrastrukturi, zaštićenim prirodnim i kulturnim dobrima. U okviru njega nalazi se opis mogućeg uticaja na karakteristike pejzaža, životnu sredinu, lokalno stanovništvo, kao i uticaj na namjenu i korišćenje površinama. Na pomenute moguće uticaje, kao neizostavan dio navodi se opis mjera za sprečavanje, smanjenje ili otklanjanje štetnih uticaja, koje će se primjenjivati u skladu sa  zakonom i drugim propisima, normativima i standardima u toku izgradnje i funkcionisanja projekta- naglašava se u saopštenju. 

U maju ove godine, profesori sa Biotehničkog fakulteta iz Podgorice, izradili su elaborat o nultom stanju biodiverziteta na lokaciji ,,Biški rep“, na kojoj će se objekat graditi. 

-Napominjemo da će se jednom godišnje, kako za vrijeme gradnje tako i za vrijeme funkcionisanja objekata, priprematipomenuti elaborat o stanju biodiverziteta kako bi i država i javnost bili upoznati sa uticajem turističkog objekta na ekologiju. Kao primjer odgovornog poslovanja navodimo saradnju sa francuskom kompanijom OASIIS koja se bavi rješavanjem pitanja iz oblasti ekologije i očuvanjem prirode. U bliskoj saradnji sa stručnjacima iz ove kompanije, od 2015. godine, nađena su brojna ekološka rješenja, a koja će biti u korist zaštite prirodnog bogatstva na lokaciji ,,Biški rep“. Intenzivnu saradnju nastavljamo do završetka radova na izgradnjiprojekta. Posebno ističemo da ćemo prvi put u Crnoj Gori koristiti napredni metod fitofiltracije otpadnih voda, koje će se prečišćavati uz pomoć posebnih biljaka. Ekološki segment upotpunićemo korišćenjem geotermalne i energije dobijene iz solarnih ćelija. Planom je predviđena izgradnja objekata od materijala koji u toku gradnje neće ugroziti postojeći ekosistem i  koje će se maksimalno uklopiti u prirodni ambijent- navodi se u saopštenju. 

Projekat je, podsjećaju, dobio građevinsku dozvolu 27.03.2015.  godine od Ministarstva održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore. 

-U  učestaloj i kontinuiranoj komunikaciji da državnim i lokalnim organima, dobili smo dozvole i zadovoljili standarde  za gradnju hotelskog kompleksa, koja će početi 2018., a čiji se završetak radova očekuje 2022. godine. Napominjemo da smo 18.10.2017. godine  od Agencije za zaštitu životne sredine dobili saglasnost za izgradnju pristupnog puta. Preduzeli smo do sada brojne mjere  kako bismo objekat gradili u skladu sa zakonom i ekološkim standardima, i sačuvali netaknutu prirodu Skadarskog jezera. O tome ćemo javnost kontinuirano kroz medije obavještavati- kaže se u saopštenju.  

Takođe podsjećaju da su ,,Oberoi Hotels & Resorts“, hotelsku grupaciju iz Indije, čitaoci prestižnog časopisa za putovanja Travel and Leisure u 2015. i 2016. izabrali za najbolji svjetski hotelski brend. 

-Riječ je o jednom  od najboljih svjetskih lanaca hotela koji u Evropu ulazi preko Crne Gore.  Još jednom napominjemo da je naš cilj  da sačuvamo bogato kulturno nasljeđe i životnu sredinu i da ponudimo mogućnost  turistima iz svih krajeva svijeta da uživaju u  prirodnim ljepotama crnogorskog kraja. Očuvanje divlje ljepote u našem je poslovnom  interesu, a  navedene  studije i mišljenja  koja smo od 2007. godine pažljivo pripremali i obezbijedili od strane eminentnih lica i eksperata u oblasti zaštite životne sredine će  tome posvjedočiti- zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika