Kultura

THE DEUCE, S01E06: Prodavnica slatkiša

Došlo je vrijeme da se trgovina ženskim mesom skloni sa prljavih njujorških ulica, sokaka i podvožnjaka. Makroi i prostitutke dobili su jasan izbor – filmski biznis ili javne kuće
THE DEUCE, S01E06: Prodavnica slatkiša
Portal AnalitikaIzvor

Rekonstrukcija „prodavnice slatkiša“ zahuktala se u upečatljivoj šestoj epizodi HBO serije „The Deuce“. Došlo je vrijeme da se prodavnica ženskog mesa skloni sa prljavih njujorških ulica, sokaka i podvožnjaka. A gdje? Zbog nepodnošljive količine korupcije nagomilane na Tajms skveru, zbog koje vrijedi poređenje serije „The Deuce“ sa kultnom „The Wire“, makroima i prostitutkama ostao je vrlo jednostavan izbor – filmski biznis ili javne kuće.

Promjena pravila u prodaji seksa, kao i u svakoj drugoj trgovini, neminovno dovodi do rasturanja stare piramide moći, uspostavljanja novog poretka i uvođenja svježih ideja (masturbatorijum!). U šestoj epizodi serije Dejvida Sajmona i Džordža Pelekanosa, to su najbolje osjetili nedodirljivi pimpovi.

Na početku ove epizode, makroi su se smijali Vinsentovoj (Džejms Franko) ponudi da za određenu sumu pusti njihove djevojke da rade u njegovom novom „klubu sa privatnim članstvom“. Jadnici nijesu bili svjesni koliku moć ima njegov poslodavac Rudi (Majkl Rispoli) sada kada su zakoni promijenjeni, a sudstvo i policija postali potkupljiviji nego ikada.

Prethodne epizode pokazale su koliko su Si Si (Geri Kar) i većina ostalih makroa, surovi prema ženama koje nazivaju svojim „partnerkama“. Bilo je gotovo nemoguće ne likovati zbog njihovog bijesa kada se policija stuštila na ulice i počistila sve što imaju – od prostitutki do automobila.

Sekvenca privođenja prostitutki i makroa bila je ispraćena fenomenalnom pjesmom „These Ain't Raindrops“ Džejmsa Kara, ali teško se oteti utisku da bi Dilanova „The Times They Are A-changin“ pasovala bolje. Nova garda došla je da smijeni staru – plivaj, ako ne želiš da potoneš kao kamen.

Naravno, iz prethodnih epizoda moglo se naslutiti da Si Si tokom najvećih frka, pliva bolje nego ostali. Drugi pimpovi su vrlo brzo savili glave i prepustili se Rudiju. Si Si je nastavio da demonstrira silu, što smo vidjeli u efektnoj sceni njegovog upada na snimanje porno filma sa Candy (Megi Džilenhol) i Lori (Emili Mid). Njegova Lori, njegova pravila: kamera se zakotrljala tek kada je Si Si dobro opelješio filmsku ekipu.

Šesta epizoda je sjajno snimljena, standardno dobro odglumljena i pojačana najboljim izborom pjesama u do sada prikazanim nastavcima (Lu Rid, Džejms Kar, zulu stvar „Wimoweh“). Opet smo dobili male detalje od „šponde“ koji mnogo znače za dalji razvoj likova i gotovo dokumentaristički stvarnu sliku korupcije koja nagriza društvo do temelja. Teško je povjerovati da je do kraja prve sezone ostalo još samo dvije epizode. „The Deuce“ nam već nedostaje. M. I.

 

Preview sedme epizode: https://www.youtube.com/watch?v=sxAMZw1Mrz0&t=30s

 

FOTO: screenshot

Portal Analitika