Društvo

STAV – LAJOVIĆ: Mizoginist

Koliko treba biti mizoginist od nula do Amfilohije Radović, da bi za abortuse okrivio isključivo žene. U 21. vijeku u kojem se na ovim graničnom i izuzezno delikatnom pitanju ljudskih prava, među teolozima, pravnicima i sociolozima i mnogim društvenim aktivistima vode opsežne stručne rasprave, banalizovati cijelu temu i tako poniziti Srpkinje izjednačavati ih Hitlerom i njegovim zločinu je skandalozan govor mržnje i samo još jedna od 50 nijansi crne na cijeloj paleti govora mržnje koju trpimo mi u Crnoj Gori već tri decenije.
STAV – LAJOVIĆ: Mizoginist
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Lav LAJOVIĆ

A šta je mizoginija nego bijedni pokušaj uvredama, ruganjem ili kritiziranje skinuti odgovornosti muškoga roda i mačo šovinističke seksističke crkvene i državne elite sa problema abortiranja, a na posredan način i povratiti kontrolu i dominaciju nad ženama.  

Imamo problem, ajmo za to okriviti ženu i proglasiti ih "čedomorkama", svu odgovornost za rađanje i podizanje djeteta svaliti na njenu savjest i grbaču. Ko je napravio tu djecu? Šta smo uradili mi kao cijelo društvo i crkva da jedna žena ne dođe u tu poziciju i da ima motiva da promjeni tu svoju odluku ili da rizikuje svoje zdravlje, egzistenciju i život. Pa kad pogledamo sebe mi muški, neka onaj od nas koji je bez krivice uzme pa neka prvi baci kamen na "Srpkinju čedomorku". A riječi su ovakve gore od kamena, jer zamračuju dušu i zatvaraju nebo.

Uostalom šta ima neko ko želi da bude mitropolit crnogorski da ide van svoje eparhije i da vrijeđa građanke druge države ili da se pored svih drugih mitropolita i episkopa SPC bavi problemima Srbije, Kosova, BiH pa i Hrvatske (vodja tima za pregovore oko proglašenja Stepinca svecem) kao što se bavi Amfilohije. Neka najprije u svome dvorištu pogleda i vidi mnogo goru situaciju, sa selektivnim abortusima!. U Crnoj Gori su upravo zbog takvog mačo-šovinističog mentaliteta koju ovaj "duhovnik" artikuliše, masovno sprovode selektivni abortusi nad djevojčicama. Imamo odnos rođenih 110 dječaka na 100 djevojčica, što nas stavlja na vrh "crne liste" u svijetu. Nedostaje nam 30.000 žena u reproduktivnoj dobi, već sada. Kakve to posljedice donosi mi ne možemo ni zamisiti.

Ti anahroni kulturološki stereotipi o razlikama između muškaraca i žena, i svođenje problema abortusa na zene "čedomorke", nažalost su pred ljudima jači su od njihove ontološke jednakosti kao stvorenja pred Bogom i nemaju uporište niti u jednoj Hristovoj izjavi i učenju. 

Žena koja je istinska žrtva ove mračne ideologije postaje saučesnik u nasilju nad ženama i pristaje na selektivne abortuse nad djevojčicama.

Ta šovinistička religioznost, koja je mrziteljska, militantna i nacionalistička, koja se odnarodovala i otuđila se od Hrista, ona je hitlerovska i postaje sablazan za stotine hiljada ljudi danas, pa se okreću od takve crkve i od Boga, i idu ravno u pakao. To je najdublja tragedija djelovanja ovakvih "duhovnika" koje ima nesagledive i dalekosežne posljedice.

Hitler koga Amfilohije imputira Srpkinjama, nije neka slučajna anomalija, čudovište ili spontano dijaboličko čudo 20-og vijeka, nego logička, koherentna i neizbježna posljedica jedne slične matrice mržnje, nejednakosti medju ljudima, da li po polu, naciji, rasi, vjeri - svejedno je. Efekti su isti.

To je upravo tragedja djelovanja Amfilohija i matrica kojom se melje meso na našim balkanskim prostorima već decenijama, pronalazeći iznova i izonova, svakodnevno, nove objekte mržnje, unaprijed ih osuđujući kao ideološki i dijabolički pojam iza kojega stoje ljudi, sad konkreno žene, juče Crnogorci-volovi, komunistička kopilad, muslimani - laŽni ljidi i td i svi oni navodno žele uništiti porodice, buduće narastaje pa i cijelo drustvo, državu i na kraju crkvu.
To je taj govor mržnje, koji podjseća na mračni srednji vijek. To je mizoginija ravna HItlerovoj, kojoj se moramo suprostaviti civilizacijskim i duhovnim otklonom. (Autor je sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve)

 

 

 

 

 

Portal Analitika