Društvo

Danas svečana sjednica povodom deset godina od proglašenja Ustava

Crnogorski parlament održaće danas na Cetinju posebnu sjednicu povodom deset godina od proglašenja Ustava Crne Gore.
Danas svečana sjednica povodom deset godina od proglašenja Ustava
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici će govoriti predsjednik Ustavnog suda Crne Gore u periodu 2005-2007, Mladen Vukčević, član Ustavnog odbora Ustavotvorne skupštine Crne Gore 2006. godine Miodrag Vuković i predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

U Vladinom domu biće predstavljeni primjerci više ustava Crne Gore, od prvog donešenog u nezavisnoj Crnoj Gori 1905. do aktuelnog iz 2007. godine. 

Ustavotvorna Skupština je, prije deset godina, proglasila Ustav Crne Gore kojim su, kako je tada saopšteno, zaštićene demokratske institucije i vladavina prava trasirana kao model crnogorskog življenja.

Postupak do novog Ustava je počeo 2003. godine kada je Skupština formirala Savjet za ustavna pitanja iz reda profesora Univerziteta Crne Gore. Tada je počela i saradnja sa Venecijanskom komisijom, konsultativnim tijelom Savjeta Evrope za demokratiju putem prava.

Decembra 2006. saopšteni su stavovi Venecijanske komisije o ekspertskoj verziji novog ustava Crne Gore i ocjena da u Crnoj Gori postoji spremnost za širok dogovor o suštinskim pitanjima novog Ustava.

To je potvrđeno u februaru 2007. godine potpisima većine parlamentarnih partija i Vlade Crne Gore sedam temeljnih principa Savjeta Evrope za novi Ustav. Juna 2007. izrađeno je mišljenje Komisije na Nacrt Ustava sa preporukama koje su i kroz 55 dana javne rasprave na kvalitetan način ugrađene u tekst Ustava.

Sjednica crnogorskog parlamenta biće održana u Vladinom domu na Cetinju.

Portal Analitika