Ostalo

Ministarstvo sporta: 350.000 eura opštinama za sportsku infrastrukturu

Ministarstvo sporta uložiće 345 hiljada eura u sanaciju, adaptaciju, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih sportskih infrastrukturnih objekata u devet crnogorskih i to većinom sjevernih opština, saopšteno je iz Ministarstva sporta.
Ministarstvo sporta: 350.000 eura opštinama za sportsku infrastrukturu
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom predsjednici  Plužina, Andrijevice, Rožaja, Mojkovca, Šavnika, Žabljaka, Petnjice i Ulcinja  potpisali su u Ministarstvu sporta Ugovore o finasiranju i sufinansiranju projekata iz oblasti sporta, koje je na današnjoj sjednici verifikovala i Vlada Crne Gore. Zahvaljujući se Ministarstvu sporta, saopštili su da im podrška stiže  u pravo vrijeme, koja, najavio je ministar Nikola Janović, neće izostati ni u narednoj godini.

Imajući u vidu činjenicu da je adekvatna sportska infrastruktura, preduslov za razvoj i rekreativnog  i profesionalnog sporta, Ministarstvo sporta od osnivanja  sarađuje sa lokalnim samoupravama i u kontinuitetu analizira stanje u sportskoj infrastrukturi.

"Analiza trenutnog stanja sportske  infrastrukture u 17 lokalnih samouprava u Crnoj Gori jasno je pokazala da je, kako je objasnio ministar Janović, neophodno hitno investirati u tu oblast i to počev od sanacije i adaptacije sportskih terena i  izgradnje pomoćnih prostorija i svlačionica, pa do rekonstrukcije i proširivanja tribina i nabavke sportskih rekvizita i opreme.  Na osnovu navedenih podataka, Ministarstvo sporta  sačinilo  je listu projekata, imajući u vidu njihovu vrijednost u odnosu na raspoloživi budžet Ministarstva sporta, značaj projekta za sportske subjekte i lokalno stanovništvo, ravnomjeran regionalni razvoj i povezanost projekta sa turizmom, zdravstvom, zaštitom životne sredine i energetskom efikasnošću. Takođe, poseban fokus bio je na opštinama koje nemaju sportsku infrastrukturu ili je u izuzetno lošem stanju. U odabiru prijedloga projekata, Ministarstvo sporta je uzelo u obzir i Strategiju regionalnog razvoja Crne Gore za period 2014.-2020. u kojoj je, u kontekstu stvaranja uslova za bolju valorizaciju potencijala na sjeveru Crne Gore, prepoznat i razvoj sportsko-rekreativnog turizma", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo sporta je, shodno navedenim kriterijuma, a na osnovu  projekata koje su kandidovale opštine , odlučilo da podrži:

1.         Opštinu Rožaje- 25.389,13 eura za izgradnju  fudbalskog terena sa vještačkom travom

2.         Opštinu Mojkovac-  8.211,00 eura za  izgradnju otvorenog vježbališta u sportskoj zoni

4.         Opštinu Andrijevica- 20.304,12 eura za izgradnju tribine na stadionu FK Komovi

5.         Opštinu Šavnik-100.000,00 eura za izgradnju Otvorenog terena malih sportova

6.         Opštinu Žabljak- 59.370,08 eura za izgradnju terena malih sportova

7.         Opštinu Petnjica- 41.234,14 eura za izgradnju sportskih terena

8.         Opštinu Ulcinj- 34.800,00 eura za renoviranja sale JU OŠ „Maršal Tito”

9.         Opštinu Plužine- 49.000,00 eura za sanaciju i adaptaciju gradskog igrališta   

Osim navedenih, Ministarstvo sporta  podržalo je i najstariju predškolsku ustanovu u Crnoj Gori, cetinjski vrtić ,,Zagorka Ivanović” koji sljedeće godine slavi 115. rođendan i  tim povodom organizuje manifestaciju ,,Dječija olimpijada u Prijestonici Cetinje“ koju je Ministarstvo sporta podržalo sa 5.000,00 koliko košta nabavka  sportskih rekvizita i opreme.

Shodno ugovorima, planirano je da svi projekti budu završeni najkasnije do juna sljedeće godine.

 

Portal Analitika