Abiznis

Energean: Crnogorsko podmorje potencijalno bogato gasom i naftom

Kompanija Energean objavila je prve rezultate izvještaja nezavisnog procjenitelja CPR (Competent Persons Report- CPR) za dva svoja bloka u podmorju Crne Gore, nad kojim blokovima ovo društvo posjeduje 100% koncesionog prava. CPR, kako je saopšteno Portalu Analitika, ukazuje na 1,8 TCF prirodnog gasa (51 biliona m3) i 438 miliona barela nerizičnih perspektivnih resursa (nafte) u blokovima kojima upravlja privredno društvo Energean u neistraženom istočnom dijelu Jadrana. “Izvještaj potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana", kaže direktor Energeana. Portal Analitika objavljuje integralno saopštenje ove kompanije.
Energean:  Crnogorsko podmorje potencijalno bogato gasom i naftom
Portal AnalitikaIzvor

Energean Oil & Gas („Energean” ili „Društvo”) sa zadovoljstvom objavljuje završetak izrade prvog izvještaja nezavisnog procjenitelja  („Competent Persons Report - CPR”) o resursima na svom ugovornom području u podmorju Crne Gore. Izvještaj je sačinila holandska kuća Netherland Sewell & Associates („NSAI”) i on sadrži podatke o procjeni gasnih i tečnih resursa za eksploataciju u blokovima 4218-30 i 4219-26, nad kojim blokovima Društvo posjeduje 100% koncesionog prava.    

Izvještaj ukazuje na zbirne neto nerizične perspektivne resurse za eksploataciju (P50) za ova dva bloka, koja su ranije ove godine dodijeljena ovom Društvu, u količini od 1,8 TCF (51 billion m3) prirodnog gasa i 144 mmbbls tečnih resursa (438 mmboe ukupno).

Energean je trenutno jedini operator, sa 100% radnim udjelom, na blokovima 4218-30 i 4219-26 u crnogorskom podmorju. Ovi blokovi su zvanično dodijeljeni u martu 2017. godine, nakon potpisivanja Ugovora o koncesiji izmedju ovog Društva i države Crne Gore. Njima je obuhvaćena povrsina od 338 km2 u plitkim vodama. 

Izrada ovog izvještaja je sastavni dio prve trogodišnje faze istraživanja, koja podrazumijeva obavezni radni program koji obuhvata seizmička 3D snimanja dva bloka koja bi trebalo da se realizuju u 2018. godini kao i geološke i geofizičke (G&G) studije. Ukupna investicija ove inicijalne faze istraživanja procjenjuje se na iznos od 5 miliona US$.

Izvještaj CPR je važan korak u utvrđivanju potencijala podmorja Crne Gore, koje je u ovom trenutku neistraženo, uprkos činjenici da su raniji operatori tokom vršenja bušotina krajem XX. vijeka došli do otkrica nafte i gasa, ali ih nijesu komercijalizovali. 

Komentarišuci nalaze predmetnog izvjestaja, glavni izvršni direktor društva Energean, Mathios Rigas, navodi:

“Izvještaj potvrđuje procjene da Crna Gora “sjedi” na čvorištu dragocjenih resursa neiskorišćenog potencijala istočnog Jadrana. Ovo područje je ostalo u značajnoj mjeri neistraženo i pored toga što ima, kako se čini, aktivni naftni sistem, sa široko razvijenim ležištima pješčara i karbonatnih stijena. U zapadnom podmorju Jadrana, ugljovodonici, nafta i biogenski gas, ekstenzivno se proizvode već preko 50 godina i mi držimo da se ista ležista protežu i u podmorju Crne Gore. 

Nakon iskustva stečenog prilikom istraživanja u zapadnoj Grčkoj, Društvo Energean steklo je značajna saznanja o geologiji te oblasti. S tim u vezi, posvećeni smo i apsolutno spremni da ostvarimo maksimalne domete razvojnih mogućnosti obezbjeđujući na taj način korišćenje ugljovodoničnih potencijala ovog područja.”

Portal Analitika