Društvo

Štok: Crnogorci da budu ponosni na rad Vlade i policije

Crna Gora je po mnogim parametrima među prvih deset država članica Interpola i model je za sporovođenje naših kapaciteta. To je jedna vrsta pionirskog duha koji Crna Gora pokazuje obzirom na njenuvodeću ulogu u brojnim Interpolovim projektima - smatra generalni sekretar Interpola, Jirgen Štok.
Štok: Crnogorci da budu ponosni na rad Vlade i policije
Portal AnalitikaIzvor

''Sa zadovoljstvom mogu reći da je Crna Gora jedna od Interpolovih najdinamičnijih i najangažovanijih država članica koja uvijek pokazuje veliko interesovanje da učestvuje u našim akcijama i projektima. Primjera radi Crna Gora je učestvovala u naše dvije operacije ''okidač'' koja je usmjerena na nezakonitu trgovinu vatrenim oružjem u Evropi. Operacija koja je sprovedena početkom ove godine uključivala je oko 7800 službenika u 23 države. Rezultat te operacije je 149 uhapšenih lica zapljena vatrenog oružja, municije, eksploziva. Opasno oružje je uklonjeno sa ulica i oduzeto iz ruka kriminalaca zahvaljujući ovoj značajnoj operaciji'', kazao je Jirgen Štok nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Mevludinom Nuhodžićem i direktorom policije Slavkom Stojanovićem.

Štok, koji obavlja prvu posjetu u Crnoj Gori, dodaje da je naša država među prvim implementirala određene bezbjednosne korake koje Interpol promoviše.

''U odnosu na krijumčarenje migranata, što je jedno od glavnih bezbjednosnih problema u regionu, Crna Gora je organizovala početni sastanak za Interpolov projekat - Borba protiv krijumčarenja migranata na Balkanu, koji je održan u aprilu. Mi podstičemo naše države članice da omoguće pristup Interpolovim bazama podataka policijskim službenicima na terenu. Crna Gora je bila jedna među prvim državama koja je to uradila na način što je instalirala direktne konekcije na svakom graničnom prelazu. S toga nije nikakvo iznenađenje što Crna Gora, od 192 države članice, ima najveći broj pretraga po broju stanovnika u Interpolovim bazama podataka, uključujući bazu podataka za kradena motorna vozila, ukradene i izgubljene putne isprave'', istakao je Štok.

Štok je dodao da se Crna Gora nalazi među deset najboljih država članica Interpola po različitim indikatorima.

stok-nuhodzic

''Crna Gora je konsistentno među prvih 10 država članica u Interpolu po različitim indikatorima i model je za sporovođenje naših kapaciteta. To je jedna vrsta pionirskog duha koji Crna Gora pokazuje obzirom na njenuvodeću ulogu u brojnim Interpolovim projektima. Crna Gora je jedna od prvih država koja je omogućila da Interpol policijski sistem i sposobnosti budu povezani sa privatnim sektorom putem projekta ''I check it''. Na taj način naši partneri iz oblasti turizma su po prvi put povezani 2013. godine i oni i dalje uspješno koriste Interpolove baze podataka'', kazao je Štok.

On smatra da bi Crnogorci trebali da se ponose angažovanjem i obavljenim poslom Vlade i policije.

''Crna Gora ima veoma značajnu ulogu protiv današnjih bezbjednosnih izazova i Crnogorci bi trebali da budu ponosni na angažovanje i posao koji obavljaju Vlada i policija. U današnjem kompleksnom i veoma povezanom pejzažu prijetnji ni jedna država ne može sama da se bori protiv kriminala. Crna Gora je ključan igrač u globalnom sistemu ranog upozoravanja što pomaže drugim članicama da osiguraju sigurnost unutar svojih granica. Takođe Crna Gora aktivno radi na regionalnoj i globalnoj bezbjednosti'', naveo je Štok.

Države poput Crne Gore čine Interpol Kako je Štok dalje istakao, angažovanost država kao što je Crna Gora čine Interpol jakom organizacijom u borbi protiv kriminala.

''Postoji stalna podrška od država kao što je Crna Gora koji su učinili Interpol jednom od najjačih organizacija u borbi protiv kriminala u mjeri u kojoj je Interpol danas. Nadam se da će uspješan posao NCB Podgorica biti primjer ostalim Nacionalnim centralnim biroima i da će biti primjer najboljih praksi za djelotvornu borbu protiv kriminala i za međunarodnu policijsku saradnju'', zaključio je Štok.

nuhodzic-stok

Nuhodžić je dodao da je saradnja crnogorskih organa i Interpola odlična. 

''Policija je posvećena borbi protiv krijumčarenja ljudi, terorizma i organizovanog kriminala. Zaključili smo da pravovremena razmjena ifnormacija ima ogroman značaj, a naša policija će kao pouzdan partner dodatno jačati saradnju sa Interpolom'', kazao je Nuhodžić.

On je na pitanja novinara odgovorio da je Crna Gora preko Interpola raspisala 270 potjernica, a devedeset odsto njih su potjernice za crnogorskim državljanima. 

Na pitanja vezana za Svetozara Marovića i odbijanje Srbije da ga izruči, Jirgen Štok je kazao da nije došao u Crnu Goru da komentariše pojedinačne slučajeve.

''Nadam se da ćete razumjeti ali ovdje nismo da bi raspravljali o pojedinačnim slučajevima. Interplova svrha ovdje je da poveže 192 članice kako bi lakše prenosili vitalne informacije i sklapali dogovore o izručenju bjegunaca. Mi pozivamo naše članice da sprovedu instrage i operacije vezane za bjegunce. Svakodnevno imamo uspješne priče. Ovo takođe zahtijeva zajednički rad naših članica, što je i glavna poenta Interpola'', kazao je Štok.

 

L.Đ.

Portal Analitika