Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Mitropolit Amfilohije protiv slavljenja rođendana

Da li ste znali da se mitropolit Amfilohije Radović bori protiv slavljenja i obilježavanja rođendana, da želi đeci da uskrati najradosniji dan?
Mitropolit Amfilohije protiv slavljenja rođendana
Portal AnalitikaIzvor

U Ostroškom skitu u Jovan dolu, 7. jula 2006. vladika Amfilohije je beśedio: "...koje proslavlja crkva Hristova. I nema četvrtoga. U naše vrijeme i na zapadu i istoku. Na istoku toga ranije nije bilo, proslavljaju se i rođendani djece. Crkva božja ima dublju mudrost, samo tri na zemlji rođena proslavlja, a u isto vrijeme proslavlja ne dan rođenja tjelesnog, nego dan duhovnog rođenja onih koji su bogu poslužili i koji su bogu ugodili. Za crkvu božju, upokojenje, blaženo upokojenje onih koji su istinski se u Hrista obukli i koji su Hristu služili, je upravo jedini i pravi istinski njihov rođendan. A samo Hristovo rođenje po tijelu i samo rođenje Presvete Bogorodice i rođenje najvećeg rođenog od žene, crkva proslavlja. Proslavlja Presvetu djevu i njeno rođenje, jer je ona koja je rodila živoga i vječnoga Boga. Proslavlja rođenje, evo na ovaj sveti dan današnji svetoga Jovana Krstitelja i Preteče zato što je on pripremio rođenje Hristovo, bio je glas vapijućeg u pustinji. . . 

Eto dakle zašto je crkva božja samo tri rođendana proslavljala i proslavlja do današnjega dana. I nemojte i vi da budete kao mnogobošci. U svoje vrijeme, ja se sjećam, kada je rođendan bio moj, dođe majka ili neko drugi pa me povuku za uši da porastem, da budem veliki. To je bila jedina proslava rođendana. Rođendan je rađanje u crkvi božjoj, rođendan pravi je dan krštenja našega, rođendan pravi je kada nas bog prizove iz ovoga svijeta u onaj svijet, pa nas nađe da smo njegovi, da smo rođeni preporođeni silom njegovom, njegovom svetinjom. . .

Rođendan naš je dan upokojenja našeg."

amfi2Sedmog oktobra 2008. u crkvi Sv. Tekle u Danilovgradu Amfilohije je govorio protiv slavljenja rođendana:  "U smrti se mjeri čovjek i njegov život. Ne mjeri se čovjek po rođenju i po rođendanu. Zato, naš hrišćanski, narod pravoslavni nikad nije slavio rođendane. Ne mjeri se čovjekov život ni po onome šta se sa njim događa u toku njegovog života, iako, ono što se sa njim događa i ono što čini i što radi i što djela, je priprema za tu pravu istinsku mjeru. Čovjekov život se mjeri po smrti. Kakav je čovjek u smrti, u smrtnom času, u prelasku iz ovoga prolaznoga života, u onaj vječni neprolazni, takav je čovjek u pravom smislu riječi, tako njegovo rođenje, tako djela njegova, tako život njegov, je bio ispunjen onim što je vječno, što neprolazno...(LINK)

Tridesetog novembra 2008. u Cetinjskom manastiru mitropolit Amfilohije je govorio: "Zašto mi hrišćani pravoslavni praznujemo samo tri rođendana. Uzmite sav kalendar vidjećete da se uvijek praznuju svetitelji, ne njihovi rođendani, nego dani njihovog upokojenja. Zašto? Zato što je upokojenje usnuće, završetak života, punoća ustvari života i to je ono što treba da bude praznovano. Kao što praznujemo i radujemo se voćki, ne prosto kad nikne, kad poraste, najveća je radost kad dođemo kod kruške, kod jabuke, kod šljive, kod oraha, pa nađemo u jesen kako je okipila ta voćka sa plodovima. Potom, po tim plodovima mi poznajemo voćku i kažemo, ova voćka je plodna i rodna..."

Dvadesetsedmog januara 2010. u novoosnovanom manastiru na Savinoj Glavici u Grblju, vladika Amfilohije je govorio:  

"Nije slučajno da crkva Božja, crkva Hristova, slavi samo 3 rođendana, i to treba da imamo mi u naše vrijeme, kada ljudi ponovo počinju da se vraćaju mnogobožačkom, paganskom načinu življenja i načinu proslavljanja, pa ponovo uvode proslavljanje rođendana, ono što crkva nikad nije radila sem u 3 slučaja, 3 izuzetna slučaja."

Amfilohije dalje kaže da crkva slavi samo Hristovo rođenje, rođenje Bogorodice i rođenje Jovana Preteče 

"Nema četvrtog rođenja koje crkva Božja proslavlja, a ono što crkva Božja proslavlja to je dan upokojenja...(LINK)

I na sajtu Svetosavlje koji uređuju svještenici SPC preporučuje se da se ne slave rođendani, možete pročitati na linku.

Niđe u Svetom Pismu ne piše da nije poželjno proslavljanje rođendana i ovo je krajnje primitivna dogma SPC, vjerovatno i drugih pravoslavnih crkava. 

Sa ovom dogmom SPC saglasan je i pokojni, po zlu čuveni Osama bin Laden, Momčilo Pantelić predstavlja: "Borbena parola bila mu je: 'Bliži smo pobedi mi koji volimo smrt nego oni koji vole život'." (Momčilo Pantelić, Osamine zablude, www.politika.rs, 7. maj 2011)

Mijenjanje identiteta Crnogoraca se nastavlja, SPC pretvara Crnogorce u ono što nikada nijesu bili, brisanjem i ovog običaja Crnogorci se pretvaraju u ono što nikada nijesu bili - ropski poslušnici zatucanih popova.

M.Ćosović

 

 
Portal Analitika