Društvo

IJZ pozvao roditelje da vakcinišu djecu - varičela i morbile nijesu isto

Institut za javno zdravlje izdao je uputstva o sprovođenju revizije vakcinalnih kartona sve djece u Crnoj Gori i neophodnosti intenziviranja aktivnosti usmjerenih ka imunizaciji nevakcinisanih i neuredno vakcinisanih, saznaje Pobjeda.
IJZ pozvao roditelje da vakcinišu djecu - varičela i morbile nijesu isto
Portal AnalitikaIzvor

Ova informacija potvrđena je Pobjedi u Institutu, odakle su nam saopštili da su u epidemiji boginja koja je juče i zvanič- no proglašena na Kosovu i koja je već odnijela jedan život, prema posljednjim podacima, zaražene 164 osobe, te da ona nosi veliku potencijalnu opasnost i po naše stanovništvo.

Najrizičnija grupa su djeca imajući u vidu, kako kažu, nikada niži obuhvat MMR vakcinom. Stoga, mole roditelje da odvedu djecu kod pedijatra i vakcinišu ih. - Institut je opasnost od me- đunarodnog širenja morbila (malih boginja) već prepoznao kroz takozvani sistem nadzora nad događajima i o njemu obavijestio domove zdravlja u Crnoj Gori.

Ipak, sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima. Zato ih molimo da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa njihovim zdravljem – kazali su Pobjedi iz Odjeljenja za imunoprofilaksu i kontrolu putnika u međunarodnom saobra- ćaju. 

Oni upozoravaju da roditelji nipošto ne smiju dovoditi u vezu male boginje (morbile) sa varičelom - „vodenim boginjama“, „vodenim kozicama“ ili „ovčijim boginjama“. Naglašavaju da iako ove bolesti mogu da imaju slične epidemiološke karakteristike, posljedice su po mnogo čemu različite. - Dok varičela (protiv koje se kod nas djeca ne vakcinišu i koja je kod nas česta) kod najvećeg broja oboljelih ne izaziva komplikacije niti posljedice, morbili i te kako mogu imati teške komplikacije, najčešće u vidu upala pluća i mozga sa najtežim posljedicama, a to su smrtni ishodi – upozoravaju iz Instituta.

Prvi simptomi koji ukazuju da je riječ o malim boginjama su osip po tijelu, temperatura iznad 38,5 stepeni, kašalj, kijanje, konjuktivitis. U 21. vijeku, kako ističu iz Instituta, svaka smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom ravna je katastrofi.

Godišnje umire 134.000 nevakcinisane djece!

Male boginje su prije uvođenja vakcina u upotrebu, kako su kazali iz Instituta, bile odgovorne za više od dva i po miliona smrtnih slučajeva godišnje djece širom svijeta. - Danas, kada se sprovodi sistematska vakcinacija protiv njih, procjenjuje se da od morbila godišnje umire više od 134.000 djece koja nijesu vakcinisana - što predstavlja 367 smrtnih slučajeva svakoga dana ili 15 smrtnih slučajeva svakoga sata. Ove brojke najbolje govore o ozbiljnosti infekcije virusom morbila koja u potpunosti može biti prevenirana vakcinacijom - upozorili su iz Instituta. 

Pobjeda

Portal Analitika