Društvo

Đurović usamljen, Javni servis ostaje u Medijskom savjetu za samoregulaciju

Radio Televizija Crne Gore neće izaći iz Medijskog savjeta za samoregulaciju prije nego što pokuša da unutar tog tijela riješi pokušaje diskreditacije od televizije Pink M – odlučili su članovi Savjeta Javnog servisa na jučerašnjoj sjednici. Pitanje izlaska Javnog servisa iz Medijskog savjeta za samoregulaciju pokrenuo je Goran Đurović zbog toga što, kako je naveo, to tijelo nije u stanju da kontroliše svoje članove.
Đurović usamljen, Javni servis ostaje u Medijskom savjetu za samoregulaciju
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da Pink televizija pokušava da diskredituje Javni servis i da je to nedopustivo i da time krši sve profesionalne standarde.

Neistine

- Treba da izađemo iz ovog tijela jer Pink iznosi neistine na račun članova Savjeta i RTCG-a, a sa druge strane u tom tijelu se nalaze mediji koji nemaju svoju komisiju i ombudsmana, a mi to imamo. Ovo više nije napad nego kampanja protiv Javnog servisa, jer žele da nas diskredituju. Ova kuća mora da pokaže da je jača nego što je do sada bila, a napuštanje tog tijela je korak ka tome - poručio je Đurović. Član Savjeta Milan Radović kazao je da je protiv izlaska iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, jer to ne bi dovelo do rješenja problema. - Naravno da treba da vidimo kakav je naš status u tom tijelu, ali izalskom ništa ne rješavamo. Želim da se poštuju profesionalni standardi i za to ću se uvijek zalagati - naveo je Radović. I potpredsjednik Savjeta Nikola Vukčević rekao je da se mora zaštititi RTCG, ali da treba reagovati u skladu sa kapacitetima koje imaju.

Rasprava

Jučerašnju sjednicu, koja je trajala duže od šest sati, obilježila je i žučna rasprava Mima Draškovića i Gorana Đurovića koja je počela komentarisanjem emisije Okvir koja je emitovana u nedjelju veče, a u kojoj su gosti diskutovali o odluci koju je Agencija za sprečavanje korupcije donijela u slučajevima članova Savjeta koji su prekršili Zakon o sprečavanju korupcije. Drašković je kazao da emisija nije imala svrhu, jer je „vladalo jednoumlje“. - Okvir je ličio na „što ga brani kad ga ne odbrani“ i emisija je bila kontraproduktivna - stav je Draškovića. U sukob su došli i kada je bilo riječi o istraživanju povjerenja i gledanosti koje je sprovela kompanija Telekom, a tokom rasprave Đurović je optužio Draškovića i da radi u interesu Ministarstva kulture zbog kumovske veze sa Željkom Rutovićem.

Finansije

Na dnevnom redu bila je i analiza rada marketinga, a direktorica tog sektora Vanja Šipovac kazala je da su prihodi od marketinga gotovo upola manji u odnosu na prošlu godinu i da je to zabrinjavajuće. - Trend pada opet postoji i to je zabrinjavajuće, pa je tako 43 odsto manje prihoda od marketinga u odnosu na prošlu godinu. Prihod je ove godine iznosio samo 579.398 eura - precizirala je Šipovac. Predstavljajući finansijski izvještaj za prvu polovinu godine, zamjenica generalne direktorice Vanja Šćekić rekla je da su pozitivno poslovali. - Prihodi su iznosili 6.340.000 eura od čega se deset odsto odnosi na komercijalne prihode i donacije - navela je Šćekić. Đurović nije bio zadovoljan onim što je čuo, jer se ponovo nije ispunio njegov zahtjev da revizor dođe na sjednicu i analizira gdje „idu pare“.

MIĆUNOVIĆ: Ćirović nije diskriminisana

Novinarka RTCG Nevenka Ćirović poslala je dopis Savjetu u kojem je navela da je prekršen programsko-produkcioni plan onog trenutka kada je bila ukinuta emisija Replika, a ona „sklonjena“. Kako je u dopisu navela, Savjet nema pravo da se miješa u uređivačku politiku i da ukida emisije, već je tu samo da daje mišljenje. Savjet je zaključio da nije prekršeno ni jedno profesionalno pravilo. Mićunović je rekao da Ćirović nije degradirana, ni diskriminisana, već da joj je data „vrlo ozbiljna pozicija“. - Ona vodi emisiju Magazin koja ide u udarnom terminu jer sam procijenio da će tu svakako da bude najbolja. Neki ljudi u ovoj kući su predugo na jednim istim pozicijama, a ja sam za to da se fleksibilno ponašamo i prihvatamo nove pozicije - rekao je Mićunović i najavio da će u Televiziji biti još promjena. (Pobjeda)

Portal Analitika