Crna hronika

Pritvorenik Tripo Moškov tvrdi da je neizvjesno kada će iznijeti odbranu

Advokati Marko Radović i Vaso Bečanović dostavili su Pobjedi pismo njihovog klijenta Kotoranina Tripa Moškova u kojem optuženi navodi da nema procesnih uslova da se 19. oktobra održi ročište na kojem bi iznio odbranu i da je neizvjesno kada će se to dogoditi. Kako su pojasnili njegovi branioci, Moškov je u pritvoru godinu i tri mjeseca, odnosno od 12. septembra prošle godine i još uvijek nije održan glavni pretres.
Pritvorenik Tripo Moškov tvrdi da je neizvjesno kada će iznijeti odbranu
Portal AnalitikaIzvor

Moškov se tereti da je član kriminalne grupe, u policiji označene kao „kavački“ klan. Radović i Bečanović su pojasnili da je tužilac vodio istragu šest mjeseci i da je ključnog svjedoka saslušao tek pred sam kraj istrage, pet i po mjeseci od njegovog hapšenja, iako je taj svjedok bio dostupan tužiocu od samog početka istrage. - Zatim je samo potvrđivanje optužnice trajalo duže od mjesec, da bi nakon toga predsjednik sudskog vijeća umjesto glavnog pretresa zakazao pripremno ročište, koje skoro niko nije zakazao otkad je ta mogućnost predviđena zakonom od 2010/11. godine – ispričali su advokati.

Oni su dodali da je vrhunac svega bio kada je odgođeno ročište koje je bilo zakazano za 19. septrembar, jer je tužilac predložio pritvor jednom od okrivljenih u tom predmetu nakon što je taj zatvorenik odležao kaznu. - I ne samo to, nego tužilac još uvijek nije podnio prijedlog za suđenje u odsustvu tom okrivljenom, pa je neizvjesno kada će se održati prvi glavni pretres – ispričali su advokati. Oni tvrde da je ovakvo postupanje tužioca i suda u suprotnosti sa načelom hitnosti u pritvorskim predmetima. - Posebno ako se ima u vidu pritvorsko rješenje Apelacionog suda iz marta ove godine, u kome je navedeno da Moškovu i ostalim pritvorenim licima pritvor može trajati najkasnije do prvog održanog glavnog pretresa. Pri tome okrivljeni u istom predmetu u odnosu na koje su bili isti razlozi za pritvor kao i za Moškova, sud je već ranije ukinuo pritvor, diskriminišući Moškova i troje ostalih pritvorenih – pojasnili su Bečanović i Radović. Njihov klijent naveo je u pismu da je postupak koji se protiv njega vodi pred Višim sud o m p o m n o g o č e m u specifičan.

- Na pripremnom ročištu održanom 19. jula specijalni državni tužilac se protivio dokazima odbrane, navodeći za neke da su nebitni za ovaj predmeti, da bi se njihovim iznošenjem samo odugovlačio postupak, a time i povećavali troškovi – naveo je Moškov. Upravo zbog ovih razloga, on tvrdi da je u situaciji da ni nakon dva mjeseca od puštanja na slobodu jednog od okrivljenih nije zatraženo da mu se sudi u odsustvu. Njemu se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i davanje mita. Prema stavu tužilaštva on je prihvatio da bude član kriminalne grupe i da za 400 eura skine nadzorne kamere koje su postavili članovi suprotstavljene grupe – „škaljarci“. (Pobjeda)

Portal Analitika