Abiznis

Lufthansa i EasyJet među sedam ponuđača za Alitaliju

Njemačka Lufthansa i britanska niskotarifna aviokompanija EasyJet su dvije od sedam kompanija koje su do ponedjeljka predale ponude za Alitaliju, ali proces spašavanja te italijanske kompanije će se vjerovatno odužiti do kraja naredne godine.
Lufthansa i EasyJet među sedam ponuđača za Alitaliju
Portal AnalitikaIzvor

Alitalia, koja je poslovala s dobiti tek nekoliko puta u svojoj 70-godišnjoj istoriji, ranije ove godine stavljena je pod posebnu upravu, nakon što je osoblje odbacilo plan o smanjenju plata i broju radnih mjesta, javlja regionalni portal SEEbiz.

Do ponedjeljka, kada je bio krajnji rok za podnošenje obavezujućih ponuda za djelove ili cijelo poslovanje vazduhoplovne firme, stiglo je sedam ponuda, ali bez konkretnijih detalja. Ostaje nejasno je li koja od ponuda podnesena za cijelu kompaniju. I Lufthansa i EasyJet su kazali da su oni samo zainteresovani za djelove firme.

To možda neće naići na odobravanje zvaničnog Rima, koji vazduhoplovnu kompaniju želi prodati u komadu kako bi minimizovao uticaj na 12 hiljada zaposlenih u firmi.

Rim je isključio renacionalizaciju Alitalije, firme koja je nekad bila simbol italijanskog poslijeratnog ekonomskog uzleta. Međutim, trenutno se na domaćem tržištu bori s niskotarifnim prevoznicima i brzim vozovima, a u cilju vraćanja na put dobiti nije i dovoljno uložila u udaljene letove koji donose više marže.

Lufthansa nije iznijela detalje svoje ponude, ali su iz kompanije kazali da uključuju planove za nešto što su nazvali novom Alitalijom, koja bi mogla razviti dugoročne ekonomske izglede.

Italijanski list Corriere della Sera objavio je da je Lufthansa ponudila 500 miliona eura za akviziciju aviona, dozvola za slijetanje na aerodromima i vazduhoplovnog osoblja. Citirajući tri anonimna izvora, list navodi kako je njemačka firma takođe predložila smanjenje broja radnika u Alitaliji 50 odsto u odnosu na sadašnji broj.

EasyJet je, ipak, poručio da je zainteresovan za određenu imovinu restrukturisane Alitalije, ne navodeći detalje.

Ponuđači imaju rok do 30. aprila naredne godine za poboljšanje njihovih ponuda. 

Očekivalo se da će posao biti zaključen u novembru, ali je prošle sedmice rok produžen, što otvara pitanje kada će taj posao biti sklopljen, s obzirom na pripreme Italije za generalne izbore koji se održavaju početkom naredne godine.

 

Portal Analitika