Region

Akcija Agrokor: Uhapšeno 12 osoba, ne i Todorići

U istragama vezanima za navodne nezakonitosti u Agrokoru danas je uhapšeno 12 osoba, tačnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna, Ivice Todorića te njegovih sinova Anta i Ivana, koji nisu u Hrvatskoj.
Akcija Agrokor: Uhapšeno 12 osoba, ne i Todorići
Portal AnalitikaIzvor

Uz Tododorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Diskordija, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Diskordija i Hrstić zaposleni revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Hapšenje 12 osumnjičenih večeras je potvrdilo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je objavilo da protiv uhapšenih „planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom tužilaštvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela“.

- Uhapšene osobe će biti dovedene pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne - objavio je hrvatski MUP na svojoj internet stranici.

Zakon predviđa rok od 24 sata od hapšenja u kojem osumnjičeni treba da bude doveden kod pritvorskog nadzornika, a tada počinje teći rok od 16 sati u kojima mora biti ispitan u tužilaštvu.

Policija je saopštila da će se, s obzirom na opsežnosti slučaja, pretrage u domova i poslovnih prostorijama osumnjičenih najvjerovatnije nastaviti i tokom sjutrašnjeg dana.

U ponedjeljak su, ističu, na osnovu naloga Županijskog suda u Zagrebu „obavljene pretrage domova i drugih prostorija na 24 lokacije, poslovnih prostorija na tri lokacije, te pretrage 17 pokretnih stvari i 12 pretraga osoba“.

Ističu i da osumnjičene terete zbog kaznenih djela zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, falsifikovanja službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL

Portal Analitika