Kultura

Toni Parson doputovao u Podgoricu

U organizaciji izdavačke kuće „Nova knjiga“ u Crnu Goru doputovao je jedan od značajnijih britanskih autora današnjice Toni Parsons.
Toni Parson doputovao u Podgoricu
Portal AnalitikaIzvor

Kako najavljuju iz ove izdavačke kuće, poznati pisac danas u 9 sati srešće se sa organizatorima Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, gdje će biti riječi o Parsonsovoj pomoći u organizaciji ove manifestacije i gostovanju nekih od najznačajnijih britanskih pisaca.

Zatim će u 14 časova održati predavanje za studente na Univerzitetu Donja Gorica.

U 19 sati biće upriličeno književno veče i promocija Parsonsovih romana uz druženje sa čitaocima i potpisivanje knjiga u Gradskoj knjižari u Ulici Ivana Vujoševića u Podgorici.

Sjutra u 11 sati u hotelu Hilton Podgorica biće organizovana konferencija za novinare na kojoj ćeParsons odgovarati na pitanja predstavnika medija.

 Istog dana Parsons će posjetiti Herceg Novi gdje će, u saradnji sa Herceg Festom, u dvorani „Park“ u 19 sati biti organizovana promocija njegovih djela.

U srijedu Parsons će obići Cetinje i Budvu.

Susret sa cetinjskom publikom i medijima biće upriličen u 18 sati u okviru književne večeri u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Parsons će potom u 20 sati održati književno veče i u Budvi u zgradi Akademije znanja. Kako se navodi u najavi organizatora, za vrijeme boravka u Crnoj Gori Parson će obići mnoge kulturno-istorijske znamenitosti naše zemlje.

Toni Parsons (1953) je jedan od najzančajnijih savremenih britanskih pisaca. Tokom sedamdesetih bio je muzički kritičar u NME, jednom od najuticajnijih muzičkih listova u Velikoj Britaniji.

Njegovi intervjui s grupama kao što su Kleš, Seks Pistolsi, Blondi, Toking Heds i Ramonsnačinili su ga kultnom figurom među mladima Engleske.

Toni Parsons je dobijao nagrade za svoj novinarski rad u listovima GQ i Elle tokom osamdesetih godina. Devedesetih je postao jedan od najpoznatijih televizijskih komentatora u emisiji Late Review na BBC kanalu.

Nakon razvoda od prve žene dodjeljeno mu je starateljstvo nad četvorogodišnjim sinom. Parsons je i sin bivšeg marinca kojem je dodeljen Orden za izuzetnu službu tokom Drugog svjetskog rata,  drugo po važnosti odlikovanje u britanskoj vojsci. Ta dva odnosa – sa sinom koga je sam podizao i sa ocem koga je obožavao – čine srž njegovog prvog naročito poznatog romana Čovjek i dječak koji je doživio ogroman uspjeh u Engleskoj i samo za prva dva mjeseca prodat je u tiražu od 750.000 primjeraka i preveden je na preko trideset jezika.

 

Portal Analitika