Abiznis

Franović: Luka Bar može biti glavni trgovački izlaz u regionu

Iako poslovno finansijski rezulat Luke Bar, za prvih devet mjeseci ove godine, još uvijek nije završen, evidentno je da je povećan obim posla i da se finansijka situacija poboljšava zbog povećanog pretovara, novih poslova i ugovora, kazao je Pobjedi izvršni direktor barske kompanije Zarija Franović, koji je na toj funkciji od 31. jula, ove godine.
Franović: Luka Bar može biti glavni trgovački izlaz u regionu
Portal AnalitikaIzvor

On vjeruje da Luka Bar može preuzeti najznačajniju ulogu u regionu, zbog njene pozicije, saobraćajne infrastrukture i unutrašnjih priprema i organizacije rada, koja je podređena tom cilju.

Poslovanje

- Još bolje poslovanje očekujemo realizacijom razvojnih projekata koji su pripremljeni u protekla dva mjeseca. Evidentan je porast pretovara i u odnosu na isti period prošle godine uvećan je oko 70 odsto - rekao je Franović. Prema njegovim riječima najveći rast pretovara zabilježen je kod rasutih tereta, od 117 odsto, zahvaljujući pojačanoj poslovnoj aktivnosti kompanije Uniprom metali.

- U strukturi pretovara rasuti tereti u ovom trenutku učestvuju sa 79 odsto, tečni tereti sa 15 posto i ro-ro terminal i putnička vozila sa nepunih šest odsto - precizirao je Franović. On je dodao da Luka Bar u ovom trenutku izmiruje sve svoje obaveze iz poslovanja, naročito prema državi, a čak je, kako kaže, u pretplati po osnovu PDV-a i poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

- Od kada sam izvršni direktor naročita pažnja je posvećenja i naplati potraživanja iz ranijeg perioda koja je znatno pojačana kao i likvidnosti poslovanja - naglasio je Franović.

Povećanje pretovara

Aktivnosti Luke Bar, su kako navodi, u ovom trenutku usmjerene na povećanje pretovara i dovođenja novih roba sa novom strukturom, nastavak sanacije i rekonstrukcije postojećih kapaciteta, valorizacija potencijala i imovine uz podršku i saglasnost resornog ministarstva i Vlade.

- Svakom poslovnom partneru Luka Bar ukazuje dužno poštovanje, međutim obimom usluga pretovara i iznosom fakturisane relalizacije posebno se ističe firma Uniprom metali, a tu su još i Grimaldi euromed, Jugopetrol, PGS Montenegro, Nimont, Cemex Montenegro - naveo je Franović.

On kaže da je u ovom trenutku teško reći da li barska luka mo- že postati jedan od glavnih trgovačkih izlaza koji povezuju Evropu, Afriku i Bliski istok.

- Ali sve što radimo i pripremamo ide u tom pravcu. Od nas zavisi do kojeg nivoa ćemo stići u odnosu na druge luke u regionu, ali najznačajna uloga vjerujem da će ipak pripasti nama, kako zbog pozicije i infrastrukture (projekat auto-puta i rekonstrukcija željeznice) tako i zbog unutrašnjih priprema i organizacije rada koja je podređena tom cilju - tvrdi Franović.

On smatra da je putna i željeznička infrasturktura u ovom trenutku solidna.

- Završetkom auto-puta u punom obimu i spajanjem sa auto-putem u Srbiji luka dobija na značaju u ovom regionu - ocijenio je Franović.

Sanacija kolosijeka

On međutim nije zadovoljan dijelom unutrašnje infrastrukture barske kompanije, odnosno željezničkim kolosijecima, čija ukupna dužina iznosi oko 22 kilometra.

- Radimo na sanaciji kolosijeka i ove aktivnosti su u našim prioritetima. Već smo rekonstruisali 1,2 kilometra kolosijeka i time omogućili da ponovo preko naše luke ide lužina za potrebe fabrike za prozvodnju glinice u Zvorniku, što je već otpočelo, ali i za naš Kombinat aluminijuma - rekao je Franović. On je dodao da predstavnici Luke Bar intenzivno rade na dobijanju novih klijenata.

- Postoji veliko interesovanje za saradnju sa našom kompanijom, a naš interes je maksimalmo iskorišćenje resursa, valorizacija imovine koju imamo na raspolaganju, stvaranje novih vrijednosti i otvaranje novih radnih mjesta - poručio je Franović.

Prema njegovim riječima za ponovno aktiviranje silosa zainteresovane su velike i značajne kompanije iz Turske i Italije.

- Vodimo intenzivne pregovore i sa potencijalnim partnerima sa Kosova. Takođe, trenutno vršimo rekonstrukciju hladnjače i želimo je staviti 100 odsto u funkciju za mjesec, što je značajna investicija i sa aspekta postizanja zahtjevnih uslova (HASAP/HACCP) - kazao je Franović.

On tvrdi da za hladnjaču postoji veliko interesovanje, kao i da su u toku razgovori sa potencijalnim budućim korisnicima usluga skladištenja robe u hladnjači.

Za veće investicije potrebna ulaganja strateških partnera

Franović je poručio da je Luka Bar generator razvoja ne samo Bara već i Crne Gore, kao i da su nove investicije u barsku kompaniju poželjne i potrebne.

- Manje investicije već realizujemo sami ali veće, koje su značajne za ukupni razvoj, nijesmo u mogućnosti realizovati sami, odnosno bez podrške banaka, investitora, strateških partnera i Vlade - kazao je Franović. On dodaje da je Luka Bar otvorena za saradnju sa novim partnerima i zainteresovana za zajednička ulaganja, a u skladu sa strategijom razvoja Vlade.

- Potencijala i volje ima, a i pravih partnera sigurno ima. Veća ulaganja iziskuju i partnerska ulaganja - naglasio je Franović.

(Pobjeda)

 

Portal Analitika