Fudbal

Greška od 15 miliona eura

Knjiga istorije sudijskih propusta u bitkama za Mundijal dopunjena je priznavanjem fantomskog gola Panami u meču protiv Kostarike (2:1), s tim što je ovo dosad najskuplja greška. Nagrada FIFA od oko 15 miliona eura nije otišla u prave ruke, jer da je sve bilo regularno, treće mjesto u zoni KONKAKAF, a samim i tim slava, novac i viza za SP pripali bi Hondurasu.
Greška od 15 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Pored Hondurasa, koji sada mora u interkontinentalni baraž sa Australijom, oštećene su i SAD, pošto su pale "ispod crte" za doigravanje i propustiće najveće takmičenje prvi put poslije 1986. godine. U svemu ovome je neobično da van terena moćni Amerikanci nijesu uputili žalbu FIFA, već su se olako pomirili sa sudbinom.

- Koliko znam, ponavljanje meča nije opcija. Odluka sudije je konačna - kratko je saopštio Majkl Kamarman, portparol FS SAD.

Ni FIFA ne razmatra analizu pogotka Paname, iako je na snimku očigledno da lopta nije prešla gol-liniju, tako da je na ovaj slučaj stavljena tačka. Isti epilog bio je i u novembru 2009, kada je u revanšu baraža Republika Irska teško oštećena.

Francuska je, u produžetku, u 103. minutu, izjednačila na 1:1, pošto je Tijeri Anri loptu primio rukom, pa je potom sebi lijepo namjestio, a onda dodavanjem omogućio Vilijamu Galasu da iz neposredne blizine zatrese mrežu gostiju. Pošto je u prvom meču bilo 1:0 za "pjetlove", oni su otišli na SP 2010, a silna kuknjava Ircima nije pomogla.

Interesantno je da se u grupi D tekućih afričkih kvalifikacija dogodio još jedan previd, ali se tu nije podiglo previše bure. Južna Afrika je savladala Burkinu Faso sa 3:1, a kod prvog pogotka domaćih lopta nije cijelim obimom prešla liniju. Ipak, to nije bilo toliko vidljivo kao u Panami.

Grešaka arbitara bilo je i na Mundijalima, pa svi pamte "božju ruku" Dijega Maradone 1986. u duelu između Argentine i Engleske (2:0), nepriznat pogodak Frenka Lamparda protiv Njemaca 2010. godine (1:4)...

Presedan u Južnoj Africi

FIFA je nedavno napravila presedan pošto je prvi put u istoriji poništila meč kvalifikacija, a u pitanju je bio duel Južna Afrika - Senegal - 2:1. Domaći su poveli sa 1:0 golom iz penala, koji je dosuđen, iako je gostujućeg igrača lopta pogodila u nogu, a ne u ruku.

Sudija iz Gane Džozef Lampti je doživotno suspendovan, a ove dvije selekcije će odigrati novi susret.

 

Portal Analitika