Kultura

THE DEUCE, S01E05: Očevi, muževi i makroi

Kada vas neko od brojnih makroa, prostitutki, kriminalaca ili predstavnika reda, zakuca dozlaboga istinitom rečenicom, ko zna koji put pomislite da gledate dokumentarnu, a ne igranu seriju.
THE DEUCE, S01E05: Očevi, muževi i makroi
Portal AnalitikaIzvor

Nevjerovatno je koliko „The Deuce“ televizije HBO više ostavlja utisak dokumentarističkog nego igranog serijala. Priča Dejvida Sajmona i Džordža Pelekanosa je toliko dobra da se na malom ekranu sve događa upravo onda kada se ništa ne dešava. Kada vas neko od brojnih makroa, prostitutki, kriminalaca ili predstavnika reda, zakuca dozlaboga istinitom rečenicom.Ili jednostavno gledate Pola (Kris Koj) dok uživa u narkotičkom plesu u gej klubu sa neizrecivim osjećajem slobode na licu. Likova ima koliko vam volja, ali samo je jedan glavni – Tajms skver.

U petoj epizodi „What Kind of Bad?“, Candy (Megi Džilenhol) je konačno spremna da okrene novi list nakon što padne nekoliko metara dublje od dna. 

Candy je preživjela haos sa mrtvim „džonom“ (žargon: mušterija), Džonovo nespretno insistiranje da poslije seksa prespavaju u istom krevetu i doručkuju zajedno, klijenta koji ju je prebio i opljačkao... Posvećeno joj je mnogo manje minuta nego u prethodnim epizodama, ali jednako efektnih – naročito u napetom predfinišu epizode kada se na ulici verbalno sučeljava sa pimpom Rodnijem (Metod Men).

02-pol

Dok je Rodni ko zna koji put ubjeđuje da stane pod njegovu „zaštitu“, Candy u jednom momentu zaista izgleda kao da se predomišlja. Onda nevjerovatna Megi Džilenhol iz najvećeg smijeha prelazi u histerični plač. I znamo da za Candy više nema mjesta na ulici – bila sama ili sa pimpom. Kapira to i Rodni, pa njegova blagoglagoljivost brzo nestaje u kiši otrova. 

Posljednja epizoda ponovo je pomjerila granice u dekonstruisanju otrovnih odnosa makroa i prostitutki. Muškaraca koji, kada ih mole da idu kući zato što ne mogu da stoje na nogama od boli, kažu samo: „Nauči da hodaš na rukama, kučko.“ I „kučki“, među kojima je čak i jedna balerina. Ona se ipak nikome ne žali na bolna stopala. Nju je balet već naučio šta je bol... To što će je pimpovi sjutra razmijeniti na ulici kao fudbalsku sličicu je previše ne dodiruje. Ona je ovaj ruski rulet već izgubila...

Mnogo je sitnih poteza napravljeno na Tajms skveru, a svi se mogu sumirati riječima koje izgovara jedna od Si Sijevih (Geri Kar) prostitutki: „Tatice, muževi i pimpovi su isti. Vole te sve dok mogu da te kontrolišu.“ 

To tek treba da osjeti Abi (Margarita Levjeva) koja je u ovoj epizodi imala sjajnu scenu sa bezočnim pimpom Redžijem Lavom (Tarik Troter). Vinsova (Džejms Franko) mala ima sve manje strpljenja da razumije zašto se prostitutke ponovo vraćaju makroima. Ni Abi, ni novinarka Sandra (Natali Pol), koja je spopala Redžija za istraživačku priču o prostituciji, ne mogu da ukapiraju da tu nema ničega što se može logički objasniti...

M.I. (FOTO: hbogo.me / vox.com)

 </p>

Portal Analitika