Kultura

Premijera Finčerove serije „Mindhunter“: Zašto je tužan serijski ubica

Režiser filmova „Zodiac“ i „Se7en“, kultnih naslova o masovnim ubicama, pristupio je staroj temi na drugačiji način. Zbog toga će „Mindhunter“ mnogima više ličiti na dokumentarnu dramu nego na proceduralac.
Premijera Finčerove serije „Mindhunter“: Zašto je tužan serijski ubica
Portal AnalitikaIzvor

Serijske ubice je lako demonizovati i nazivati ih čudovištima. Mnogo je teže sjesti i razmisliti onjihovim postupcima.Prihvatiti da su i oni ljudi - baš kao mi. Baš u tom grmu leži zec: ako prihvatimo da su masovne ubice obični ljudi, onda priznajemo da i mi možemo da postanemo kao oni. Ta misao je previše strašna da bismo dozvolili sebi luksuz da razmišljamo o tome zašto je serijski ubica bijesan. Ili povrijeđen i tužan. Na našu sreću ili nesreću, imamo režisera Dejvida Finčera da razmisli o tome u naše ime.

Od danas je na Netfliksu dostupna prva, desetodjelna sezona novog Finčerovog projekta, serije „Mindhunter“. 

Kojot genije

Serijal, zasnovan na knjizi „Mind Hunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit“ Marka Olšakera i Džona I. Daglasa, vratiće čuvenog režisera na teren na kom je briljirao prije dvadeset i kusur godina - u kultnim filmovima „Se7en“ (1995) i „Zodiac“ (2007).

02-dejvid-fincer-na-snimanju

Ipak, nemojte previše da se radujete „novom Zodijaku“. U jednom od rijetkih intervjua uoči lansiranja serije, Finčer je jasno stavio do znanja da ga više ne interesuju genijalne serijske ubice poput Hanibala Lektora, Zodijaka i Džona Doa. Gostujući u emisiji Čarlija Rouza, režiser je Džona Doa iz filma „Se7en“, kog igra proganjajuće dobri Kevin Spejsi, u šali nazvao „kojotom supergenijem“.
 
Finčer je objasnio da je ovog puta prišao temi na drugačiji način. Zbog toga vjeruje da će „Mindhunter“ mnogima više ličiti na dokumentarnu dramu nego na proceduralac. 

Protagonisti serije, čija je radnja smještena u 1979. godinu, mnogo raspravljaju o psihološkim teorijama i akademskoj literaturi. Više su fokusirani na razgovore sa serijskim ubicama nego na adrenalinsku akciju.

To, naravno, ne znači da će gledaocima faliti uzbuđenja. Adrenalin će im kuljati venama, ali zbog rasprava o prirodi, emocijama i motivaciji masovnih ubica, a ne zbog njihovih krvavih zločina.

Suštinsko pitanje

03-poster

Režiser je naglasio da mu je bilo veoma teško da pronađe ekipu režisera i pisaca koji su zainteresovani da na ovaj način pristupe temi. Znao je da ih mora tražiti najviše među dokumentaristima koji su navikli na mirnije teme i imaju strpljenja da se bave suštinskim pitanjem na koje će serija pokušati da pruži odgovor – da li se serijski ubica rađa ili takav postaje.

Finčer je režirao četiri od deset epizoda „Mindhuntera“ u kom glavne uloge igraju Džonatan Grof i Holt Makalani. Među ostalim režiserima su Asif Kapadija, proslavljen dokumentarnim filmom „Amy“ o Ejmi Vajnhaus, Tobijas Lindholm, čija je ratna drama „A War“ bila nominovana sa Oskara za najbolje strano ostvarenje, Endrju Daglas koji stoji iza projekta „The Amityville Horror“... Pored režije nekoliko epizoda, Finčer je producirao serijal u saradnji sa glumicom Šarliz Teron.

Međutim, najbolja vijest nije čak ni to što je Finčer jedan od režisera i producenata serijala, već da je kreator „Mindhuntera“ Džo Penhol, scenarista vrsne distopije „The Road“ (Džon Hilkot, 2009) sa Vigom Mortensenom. Sa Pehnolom za „volanom“ možemo da se nadamo da će dijalozi biti mnogo strašniji i upečatljiviji nego bilo kakva grimizna akcija na malom ekranu. I dovoljno katarzični da barem dio gledalaca prestane da demonizuje masovne ubice i naziva ih čudovištima. 

M.I. (FOTO: netflix.com / twitter.com / collider.com)

 </p>

 </p>

Portal Analitika