Politika

Rogozinova stranka traži od Lavrova zaštitu za Šišmakova i Popova

Predsjednik jedne od vladajućih stranka u Rusiji, ,,Rodina“ i zamjenik predsjednika u ruskoj Dumi, Aleksej Žuravljev, zatražio je od ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova zaštitu za dvojicu ruskih državljana, Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, koje Crna Gora potražuje zbog optužbi za pokušaj terorizma na dan parlamentranih izbora prošle godine.
Rogozinova stranka traži od Lavrova zaštitu za Šišmakova i Popova
Portal AnalitikaIzvor

U pismu koje je objavljeno na sajtu ,,Rodine“, jedne od stranaka vladajuće koalicije čiji je finansijer i neformalni lider potpredsjednik Vlade Dimitri Rogozin, Žuravljev je zatražio od Lavrova informaciju što Ministarstvo inostranih poslova Ruske Federacije radi na zaštiti ruskih državljana Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova koji su optuženi za pokušaj puča u Crnoj Gori.

Molba

- Molim vas da nam ukažete na mjere koje realizuje Ministarstvo inostranih poslova da bi zaštitili naše građane od krivičnog gonjenja u Crnoj Gori, i eventualno preduzimanje daljih mjera u cilju povratka Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova u Rusiju (!) – ističe se u pismu koje je objavila i ruska državna agencija TAS.

U tekstu se navodi i da su kao dio istrage - Šišmakov i Popov optuženi za finansiranje puča na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra, kao i planiranje atentata na bivšeg premijera Mila Đukanovića.

Aleksej Žuravljev upozorava Lavrova da, prema izveštajima medija, ruski državljani, kao i lideri opozicionog Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić , su još uvijek pod istragom, dok ,,život i zdravlje naših sunarodnika izazivaju ozbiljnu zabrinutost“.

Pismo Žuravljeva izaziva i nedoumice s obzirom da se indirektno sugeriše da se Šišmakov i Popov ne nalaze u Rusiji i otvara spekulacije da im je uskraćeno slobodno kretanje.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika