Politika

Milorad PUSTAHIJA: Kad Sokrat posreduje

Naša zemlja jest malena, no je čudima golema. Jeste li mogli i u snu sanjati da će Željko Ivanović, Perovićev sokratčić, podnijeti inicijativu da vlast i opozicija, izvan institucija, uz medijaciju Vijesti, pokušaju napraviti dogovor?
Milorad PUSTAHIJA: Kad Sokrat posreduje
Portal AnalitikaIzvor

,,Jesi l’ čuo da će sutra padati dinari s neba? - Nisam. /A je l’ veruješ da ima tica što donosi kolače? - Ne verujem./ Jesi l’ čuo da ima negde gde je stalno leto?- Nisam. / A jel’ veruješ da u radiju zive mali ljudi? - Ne verujem./ Pa marš onda iz našeg sokaka kad ne umeš da sanjaš... (Mika Antić)

A jel’ vjerujete li da je Viši sud u Podgorici, na zahtjev branioca Jugoslava Krpovića - uz garancije Mitropolije crnogorsko-primorske da će joj biti obezbijeđen smještaj u Manastiru Uspenja Presvete Bogorodice Duga na Bioču - ukinuo pritvor optuženoj Branki Milić?

Manastir na Bioču, koji zastupa igumanija Jovana, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, Branki Milić je obezbijedio boravak, smještaj, hranu, zdravstvenu zaštitu, kao i prevoz od manastira do suda radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka. Ne vjerujete! Marš iz našeg sokaka!

A jel’ vjerujete da je Risto-bik Apis iznad Ustava, Zakona, pravosuđa, Tužilaštva i vlasti? Vjerujete li da će simpatična Brankica, koja je ispred četničkih odreda Srbije samo došla u posjetu bratskoj četničkoj Crnoj Gori, volšebno nestati u bratskoj četničkoj Srbiji poput Sveta Marovića? Mož bit da bidne, al’ ja ne vjerujem RistuApisu. Naša zemlja jest malena, no je čudima golema.

Zato, idemo dalje.

Vjerujete li da je prof. dr Miško Perović, na godišnjici koncerna Vijesti, izjavio da je Sokrat bio prvi medijski radnik, jer se, eto, muvao po Agori i Atini i pričao sa ljudima i širio vijesti?

Takođe je izjavio da u ovom vremenu Sokratovu misiju vrše samo - novinari Vijesti. Ne vjerujete, ne umijete da sanjate – marš iz našeg sokaka.

A jeste li mogli i u snu sanjati da će Željko Ivanović, Perovićev sokratčić, podnijeti inicijativu da vlast i opozicija, izvan institucija i uz medijaciju Vijesti, pokušaju napraviti dogovor?

Vjerujete li da takav medijski prepotentni tipus uopšte postoji, a kamoli da mu ovakve ideje padaju na um? Ne vjerujete, onda – marš...

A da li ste primijetili da Vijesti predvode nesmjenjivi i preskupi NVO sektor koji u značajnoj mjeri preuzima zastupanje građana u veoma važnim tijelima iz političkog, javnog, privrednog i kulturnog života, i da arbitriraju u uspostavljanju vladavine prava i donošenja izbornih zakona?

Da li ste svjesni da ih nijeste vi birali, da su samozvanci i da su prečesto arogantni u svojoj nekompentenciji i da nikome ne odgovaraju osim svojim pokroviteljima i da je ovo što oni rade pervertiranje američkog lobističkog sistema? Siguran sam i da vam na pamet ne pada da u upravnim tijelima Javnog servisa sjedi 40 odsto predstavnika NVO koje niko nije birao i koje najčešće vode lične ambicije i sujete i materijalni interesi... Ili, možda ipak znate, ali se pravite blesavi.

E sad, da se vratimo na ono slavno posredovanje Vijesti oko dijaloga. Đe je, osim ,,Ramade“ ili „Hiltona“ bilo zamišljeno pripremno ročište vaninstitucionalnog posredovanja sokratovaca; možda u emisiji kod Petra Komnenića ili Seada Sadikovića? Teško.

Petar je ipak ozbiljan lik a ovo je neozbiljna lakrdijaška rabota, sa okusom nelegitimnosti. Sejo ih sigurno neće primiti, jer bi mu to bila najneduhovitija emisija. Ostalo je, dakle, da se to pokuša u Ivanovićevoj kolumni „Pravila bordela“, jer je to u stvari pomalo nastrano političko kurvanje.

Taj bordel najviše će goditi SDP-u i Demosu, jer su oni su tu domaći. Samo, upozoravam ispodcenzusnike da se ne nadaju da će tu nešto kresnuti jer autor godinama piše iz burdelja, a nije ništa ukresao, pa neće ni oni iz prvog puta. Ne vjerujete?

Pa Ćaki, Miško Perović i njegov sokratovac Željko su pravili deklaraciju o pomirenju Srba i Crnogoraca još dok je Ćaki bio frontaš, a SDP staro miljenče Vijesti i njihovog politbordela. I što je bilo – ništa, kad im je propala ta medijacija, osmislili su novu, sad sa DPS.

A, DPS-u kao da je svejedno. Toliko im je pala reputacija da im ni ovo neće značajno obraz omrčiti. Ionako više rade na pare i na snagu. Ma šta ja tu vas propitujem kad vi sve znate samo se pravite ludi.

Sve je vama jasno samo svi glasate za sitnu pinku a neki vole i da ih uz to pomaze po glavi.

Pa marš onda svi u DPS, SDP, BBC, DDT, KGB, GRU,CIA - kad ne umijete da sanjate državu i demokratiju. I vratite mi moje krpice od snova neću više da se igram s vama u političkom pijesku.

A vi iz Vijesti ostavite se Sokrata. Nesretnik je popio kukutu jer je osuđen na smrt. Nije napisao ni riječ i ponekad pomislim da nije ni postojao i da je on samo Platonov spin. Ali, onda se pokajem, jer ono što je govorio odjekuje evo već 2.500 godina. Vaše pisanije u prosjeku ni tri dana se ne pamte. Možete misliti koliko će uspjeti ovakve inicijative.

 

Pobjeda

Portal Analitika