Društvo

Država objavila rat falsifikovanim ljekovima, u toku formiranje laboratorije

Vlada Crne Gore formiraće tim za praćenje i realizaciju aktivnosti u suzbijanju prometa falsifikovanih ljekova. Dodatno, u Agenciji za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) je u toku proces formiranja laboratorije specifičnih analitičkih tehnika koje će se koristiti za redovnu kontrolu kvaliteta, za efikasni skrining i kontrolu u skladu sa najnovijim smjernicama Evropske unije u borbi protiv falsifikovanih ljekova.
Država objavila rat falsifikovanim ljekovima, u toku formiranje laboratorije
Portal AnalitikaIzvor

Razvijanjem ovih tehnika, navodi u vladinoj Informaciji, CALIMS želi da se pozicionira i u regionu, jer zemlje u okruženju nijesu razvijale ove tehnike u svojim laboratorijama, a u cilju podizanja kvaliteta ispitivanja na nivou regiona sa kojima Crna Gora tradicionalno dijeli tržište ljekova.

“Navedene preduzete aktivnosti treba da doprinesu da teritorija Crne Gore bude prepoznata po prisustvu kvalitetnih, bezbjednih i efikasnih ljekova. U tom smislu Ministarstvo zdravlja će formirati musltisektorski Tim sastavljen od predstavnika brojnih institucija iz sistema kako bi odgovorili problemima rješavanja problematike falsifikovanih ljekova”. piše u dokumentu.

Prema procjenama nadležnih međunarodnih tijela, globalna ilegalna industrija falsifikovanih ljekova vrijedi od 75 do čak 200 milijardi dolara, dok se procjenjuje da je čak 10% ljekova u prometu na svjetskom nivou lažno. Imajući u vidu i dominantno prekograničnu prirodu ovih djela, jasno je da je međunarodna saradnja i konstantno unapređivanje kapaciteta i znanja odgovornih lica pravi put ka uspjehu u kontinuiranoj borbi protiv ove počasti modernog doba.

P.Z.

Portal Analitika