Politika

SNP, URA i Demokrate: Prvo datum izbora, pa razgovori o preporukama

Socijalističku narodnu partiju ni eventualni poziv OEBS-a neće vratiti u parlament, dok se ne odredi datum prijevremenih parlamentarnih izbora, kazao je za Pobjedu Vladimir Joković, predsjednik SNP-a. Sa ovakvim stavom saglasne su i ostale partije u građanskoj opoziciji.
SNP, URA i Demokrate: Prvo datum izbora, pa razgovori o preporukama
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Duško Marković uputio je pismo OEBS-u u kojem navodi da je „ODIHR najbolja adresa sa koje mogu očekivati podršku i pomoć da se sa tako respektabilnog nivoa obezbijedi poziv za sastanak sa svim parlamentarnim partijama na kome bi se razgovaralo o zajedničkom radu na usvajanju preporuka“.

Joković kaže da je „stav SNP-a jasan – razgovaraće o tome, ali kad se odredi datum vanrednih izbora“.

- Marković je vjerovatno naučio da ga zovu i da mu narede, pa misli da i nama neko može da naređuje. Mi smo saopštili stav i ostajemo pri njemu – rekao je Joković.

Obmana

Zoran Mikić, izvršni direktor Ure, za Pobjedu kaže da i njegova partija ostaje pri stavu – prvo datum izbora, pa razgovor o izbornim zakonima.

- Umjesto da prihvate upozorenja i preporuke OEBS-a, kolege iz DPS-a nastavljaju da zamajavaju i obmanjuju domaću javnost i međunarodne partnere. Bacanje prašine u oči i navodi da je lopta u dvorištu opozicije, samo su pokušaji da se kupi još malo vremena, izigraju opozicija i međunarodni partneri i želja da se zaobilaznim putem dođe do promjena izbornog zakonodavstva – kazao je Mikić.

On je istakao da je „stav GP Ura jasan i precizan“.

- DPS je odgovorna za duboku političku krizu i zbog toga mora prihvatiti da se odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora , pa da onda zajednički definišemo promjene i dopune izbornog zakonodavstva, kao i uslove pod kojima bi se ti izbori održali – istakao je Mikić.

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da je Markovićeva poruka „još jedan u nizu jeftinih i politički nezrelih trikova crne kutije društveno-političkih zbivanja Crne Gore“.

- Navikli smo od Markovića i DPS družine da je sve što rade isključivo da bi zadovoljili puku formu, bez jasne vizije i cilja koji se želi postići određenim prijedlogom- rekao je Bogdanović agenciji Mina.

On je istakao da rad na izmjenama i dopunama izbornog zakonodavstva mora biti verifikovan u Skupštini dvotrećinskom većinom.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika