Abiznis

U novembru kreće treća faza 1000+

Treća faza projekta hiljadu plus, trebalo bi da počne u novembu, kada će Banka za razvoj Savjeta Evrope potpisati ugovor o kreditnom zaduženju od 10 milona eura sa Vladom Crne Gore. Kako kažu iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, uslovi koje su dobili su jako dobri, pa će, kako su planirali, u decembu raspisati javne pozive i za građevinare i za banke, ali i za zaitneresovane građane.
U novembru kreće treća faza 1000+
Portal AnalitikaIzvor

Banka za razvoj Savjeta Evrope zadovoljna je prezentacijom nove faze projekta “hiljadu plus”, pa će ona, kako kažu u Ministarstu održivog razvoja i turizma, početi u novembru, kada se očekuje potpisivanje ugovora o kreditnom zaduženju između Svjetske banke i Vlade . 

“Tokom decembra mjeseca očekujemo javne pozive za građane, odnosno kupce stanova, za građevinare i građane koji će ponuditi stanove u ovom projektu i takođe ćemo raspisati javni konkurs za osiguravajuća društva”, kaže direktor Direktorata za razvoj stanovanja Marko Čanović. 

Detalje novog projekta očekuje i porodica Višnjić. Oni su, kaže Borislav ,za stan aplicirali i u prošlom krugu, ali su odustali zbog lokacija i visoke cijene stanova.

“Nadam se da će biti dosta povoljnija ponuda, prije svega sa više lokacija, jer na neki način smo bili ograničeni i većina stanova koje smo gledali su bili u izgradnji”, kazao je Višnjić. 

Iz Ministarstva turizma obećavaju da će se potruditi da uslovi trećeg projekta budu najbolji do sada, a ima i noviteta.

“Upravo to što ćemo pokušati da nađemo nižu kamatnu stopu kroz pregovore sa crnogorskim bankama, niže cijene stanova i ono što je najvažnije, ponuda stanova će, nadamo se, biti veća a kroz ponudu stanova u starogradnji koji će jednostavno upotpuniti ponudu na nivou Crne Gore”, kaže Čanović. 

Ponuda stanova u starogradnji će, vjeruje i Borislav, uticati na pad cijena i u novim zgradama.

“Tu, svakako, očekujem da bude niža cijena stanova, jer inače nije mi jasno kako godinama da ne padne cijena stanova. Nadam se da će ti stanovi poboljšati ponudu, u tom segmentu i da će možda neka novogradnja biti malo jeftinija”, kaže Višnjić. 

U prethodne dvije faze projekta “hiljadu plus”, stambeno pitanje riješilo je više od 800 porodica. U trećem krugu projekta, vrijednom oko 20 miliona eura, očekuje se da krov nad glavom obezbijedi oko 400 domaćinstava. 

Portal Analitika