Politika

Darmanović u Beogradu sa Dačićem i ministrima Finske i Švedske

Integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da je uslov za trajnu stabilizaciju i napredak država regiona, ocijenili Darmanović i Dačić u Beogradu.
Darmanović u Beogradu sa Dačićem i ministrima Finske i Švedske
Portal AnalitikaIzvor

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u radnoj posjeti Beogradu i imao sastanak sa prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom spoljnih poslova Republike Srbije Ivicom Dačićem.

U razgovoru šefova diplomatija Crne Gore i Srbije potvrđena je spremnost dvije države za dalji razvoj sveukupnih odnosa, posebno imajući u vidu zajednički evropski cilj, posvećenost regionalnoj saradnji, ali i realne interese, istorijsku, geografsku, kulturnu i političku upućenost jednih na druge.

Sagovornici su ocijenili da integracija zemalja Zapadnog Balkana u EU nema alternativu, te da je uslov za trajnu stabilizaciju i napredak država Regiona.

Dogovoren je nastavak zajedničkih aktivnosti u pravcu jačanja ekonomske saradnje, infrastrukturnog i energetskog povezivanja, kao i valorizacije hidroenergetskih i drugih potencijala.

Ocijenjeno je da će nastavak dijaloga Beograda i Prištine doprinijeti daljoj izgradnji povjerenja i stabilizaciji sveukupnih prilika u Regionu.

Darmanović i sa ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske

Tokom radne posjete Beogradu, Darmanović je imao je sastanak u „Crnogorskoj kući“ sa ministrima vanjskih poslova Republike Finske i Kraljevine Švedske Timom Soinijem i Margot Valstrom.

Ministar Darmanović je izrazio zadovoljstvo prijateljskim odnosima i kvalitetnom saradnjom, te ocijenio da postoje mogućnosti za njihovo dalje unapređenje. Zahvalio je za političku i ekspertsku podršku Švedske i Finske procesu evropske integracije naše zemlje i izrazio očekivanje da će se ona nastaviti i u narednom periodu.

Ministri Soini i Valstron su kazali da će njihove države vrlo posvećeno nastaviti da podržavaju evropski put Crne Gore i ocijenili veoma uspješnim naše pristupne pregovore sa Evropskom unijom, konstatujući da je Crna Gora primjer koji treba slijediti.

Sagovornici su ocijenili da postoji prostor za dalje snaženje političkog dijaloga na najvišem nivou, te da postoje brojni resursi koji omogućavaju proširenje naše saradnje u oblasti ekonomije, turizma, privrede i kulture.  

U fokusu razgovora bile su i aktuelne prilike na Zapadnom Balkanu, sa posebnim akcentom na bezbjednosne i druge izazove sa kojima se suočavaju države regiona na svom reformskom i integracionom putu.

darmanovic2

 

 

 

 

Portal Analitika