Abiznis

Konjević: Do kada će građani plaćati poslovanje Montenegro Airlines-a?

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević je na konferenciji za medije rekao da "ako nađu da je neko iz partije kojoj pripadam bio predsjednik Odbora direktora ili izvršni direktor MA neka ga, da se grubo našalim, osude bez suda i utamniče po hitnom postupku".
Konjević: Do kada će građani plaćati poslovanje Montenegro Airlines-a?
Portal AnalitikaIzvor

On je tako odgovorio na konstataciju predsjednika Vlade Duška Markovića da "Montenegro Airlines danas kritikuju oni koji su najviše novca iznijeli iz pomenute kompanije".

"Montenegro airlinesom gotovo pola godine upravljao je, u svojstvu predsjednika Odbora direktora član predsjedništva DPS i koordinator te partije za izbore na Cetinju, a izvršni direktor je bio visoki funkcioner DPS, a sadašnji direktor Direktorata za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja", dodao je Konjević.

On je pozvao i Ministra finansija, Darka Radunovića da odmah objavi kopije izvještaja o uplati dijela obaveza MA.

"Montenegro airlines je bio dužan da 1.9. i 1.10.2017. godine plati po 95.000 eura na račun državnog trezora kao prvu i drugu od ukupno 24 rate za vraćanje tog duga. Nadam se da su rate u roku plaćene pa da ministar Radunović može danas objaviti kopije tih izvještaja". On je pozvao i tužiteljku Stojanku Radović da ispita je li to uplaćeno.

Konjević je podsjetio da je novom "tajnom"odlukom Vlada kompaniji MA, kojoj je prije tri mjeseca "pozajmila 2,2 miliona eura, sada novčanim depozitom garantuje kratkoročni kredit 2,3 miliona eura za njenu likvidnost bez šanse da taj kredit bude vraćen od strane kompanije.

"Za 4,5 miliona koliko je Vlada dala Montenegro airlinesu moglo se ili izgraditi nekoliko škola ili vrtića, ili kupiti oprema za zdravstvo i policiju. Samo za godinu dana dug MA prema Aerodromima Crne Gore sa 20 miliona porastao je na 24 miliona. Dakle 4 miliona".

Takođe, poreski dug kompanije MA je 4 miliona, on napominje.

"Poreski dug je porastao sa 12 miliona na oko 16 miliona eura. I dok nadležni organi blokiraju na desetine malih i srednjih preduzheća za poreski dug od nekoliko hiljada eura, dotle se dug MA toleriše u milionima eura. Javno pitam Ko će da plati ovaj dug?"

Odluka da Vlada da  državnu pomoć kompaniji je, kaže nezakonita.

"Jasno je da je Vlada prekršila osnovno pravilo da se jednom data državna pomoć ne može ponoviti u  narednih 10 godina a MA je bio korisnik šeme državne pomoći prije 6 godina. Vlada je prekršila i ratifikovane međunarodne ugovore koji imaju supremaciju u odnosu na domaće zakonodavstvo,a  kojima se insistira na dediskriminatorskom odnosu prema avio prevoznicima", dodaje.

Do kada će se novac građana davati za finansijsko poslovanje kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima, pita se on.

"Pošto karte MA nisu džabe,  nego ih građani plaćaju onda valjda i Vlada treba da kaže do kada će građani pored građana plaćati i poslovanje ove kompanije", kazao je Konjević.

 

I.D.

Portal Analitika