Svijet

Al Džazira priznala da je ubacila novinara u izraelski lobi

Katarska novinska mreža Al Džazira javno je priznala da je tajno ubacila novinara u proizraelske organizacije prošle godine u Vašingtonu i da sada planira da emituje dokumentarni film koji će "objelodaniti kako radi izraelski lobi u Americi".
Al Džazira priznala da je ubacila novinara u izraelski lobi
Portal AnalitikaIzvor

Direktor istraživačkog izveštavanja u Al Džaziri Klejton Svišer izjavio je da je taj tajni novinar radio u SAD u isto vrijeme kada je mreža imala ubačenog novinara u Velikoj Britaniji. Više proizraelskih organizacija u Vašingtonu je sumnjalo da je Al Džazira ubacila tajnog novinara u njihove redove još od kraja prošle godine, javljaju izraelski mediji.

Svišer nije komentarisao identitet novinara ubačenog u SAD. Njegovo postajanje je otkriveno ubrzo nakon što je agencija za medije britanske vlade odbacila žalbe na raniji dokumentarac koji je emitovala Al Džazira, a u kome je tajni novinar ušao u proizraelske organizacije u Velikoj Britaniji.

Britanska agencija je saopštila da je izveštavanje te mreže koje je dovelo do ostavke zaposlenog u izraelskoj ambasadi u Londonu, snimljenog kako radi na tome da otkrije britanske zvaničnike, kritičare politike Izraela i utiče na njihovu smjenu, nije antisemitsko.

U saopštenju se dalje navodi da taj program ne samo da nije antisemitski, već je ozbiljan istraživački dokumentarac u kome se istražuju akcije izraelske ambasade i posebno Šaj Masota iz te ambasade u Londonu i njegove veze za nekim političkim organizacijama koje promovišu proizraelski stav.

Svišer je rekao da Al Džazira nije htjela da emituje materijal skupljen u Vašingtonu dok se ne čuje odluka britanske agencije o izveštavanju mreže u Velikoj Britaniji. On je rekao da isto mogu da postupe i SAD, osim ako je Izrael u toj zemlji izuzet iz takvih diskusija.

Šaj Masot je snimljen kako priča o svojoj želji da dovede do pada nekolicine članova britanskog parlamenta, između ostalog državnog ministra o Forin ofisu Alana Dankana, pristalicu palestinske države i glasnog protivnika jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama. Britanski medijski regulator Ofkom je doneo presudu u kojoj je potpuno oslobodio mrežu u vrijeme kada se ona bori za svoju budućnost, objavio je britanski Gardijan. 

Koalicija zemalja Zaliva, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat zahtjevala je da Katar zatvori tu TV stanicu kao jedan od uslova za ukidanje blokade prema toj kraljevini bogatoj naftom. 

Izrael takođe želi da zatvori kancelarije Al Džazire i premijer Benjamin Netanjahu je optužuje da podstiče na nasilje. Dokumentarni film Lobi Al Džazira je emitovala u januaru.

IZVOR: Beta

Portal Analitika