Svijet

Francuska neće tek tako priznati nezavisnost Katalonije

Francuska neće priznati Kataloniju ako unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.
Francuska neće tek tako priznati nezavisnost Katalonije
Portal AnalitikaIzvor

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, prenio je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavinsnost prije nedjelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti riješena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi uslijedila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bjekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posljedica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obilježilo policijsko nasilje i veliki broj povrijeđenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcjepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Izvor: b92.net

Portal Analitika