Politika

Predsjednički kandidat DF-a iz srpske nacionalne zajednice

Predsjednički kandidat Demokratskog fronta biće iz srpske nacionalne zajednice, saznaje Pobjeda. Više izvora Pobjede iz Demokratskog fronta je saopštilo da je takav stav iskristalisan nakon što je građanska opozicija odbila platformu DF-a koja je uključivala jedinstvenog predsjedničkog kandidata i zajedničku listu za parlamentarne izbore.
Predsjednički kandidat DF-a iz srpske nacionalne zajednice
Portal AnalitikaIzvor

Stav

Stav o kandidatu iz srpske zajednice isključuje u potpunosti mogućnost da predsjednički kandidat bude bivši ministar unutrašnjih poslova Andrija Jovićević, kako su spekulisali pojedini mediji tokom cijele godine.

- Kako ni na više poziva od tzv. građanske opozicije nijesmo dobili odgovor, jasno je da je opcija kandidata iz srpske nacionalne zajednice jedina opcija koju ima DF. Predsjednički kandidat će biti Srbin, rekao je Pobjedi izvor iz Fronta.

Izvori Pobjede tvrde da stav o Srbinu kao predsjedničkom kandidatu nije u direktnoj vezi sa pismom koje je predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović uputio lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću, iako su u Frontu u najvećoj mjeri saglasni sa većinom ocjena koje je Vuksanović naveo u pismu.

- Iako je pismo Mandiću iznenadilo Novu, većina članova Predsjedništva DF-a ne krije da je saglasna sa tom platformom. U prilog toj tezi ide i bliska Mandićeva saradnja sa Vuksanovićem kada je u pitanju projekat Srpske kuće, kao i potpuna saglasnost kada je u pitanju izrada Deklaracije o očuvanju srpske nacije.

Priprema terena

- Sve je to bila priprema terena da Demokratski front izađe sa predsjedničkim kandidatom kome će u prvom planu biti položaj srpskog naroda u Crnoj Gori, rekao je izvor Pobjede.

Procjena članova Predsjedništva Fronta je da bi kandidat iz srpske zajednice mogao računati na podršku 80-100 hiljada birača, što bi teško moglo garantovati drugi krug predsjedničkih izbora. Podrška opozicionom kandidatu za drugi krug neće biti bezuslovna, tvrdi izvor iz Fronta.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: D. Mijatović

Portal Analitika