Kultura

RECENZIJA: Nadin Šah – album „Holiday Destination“

Britanska kantautorka pita nas kako uopšte uspijevamo da zaspimo uveče, ređajući slike svima poznate i svakodnevne, koje potiskujemo iz dana u dan zato što nas se ne tiču direktno
RECENZIJA: Nadin Šah – album „Holiday Destination“
Portal AnalitikaIzvor

U modernom svijetu, čije su granice postale toliko tvrde da čak i mora liče na zidove, bilo je samo pitanje vremena kada će izaći album kao što je „Holiday Destination“. Ove muzičke godine, dok autori nižu snažne poruke o geopolitičkoj stvarnosti, ploča Nadin Šah bila nam je apsolutno potrebna.

Mladu kantautorku inspirisala je jedna jednostavna, ali vrlo upečatljiva slika: nadobudni britanski turisti koji maltretiraju imigrante na grčkom ostrvu Kos. Prošlog ljeta Šah je postala svjedok nečega što je postalo skoro uobičajeno širom Mediterana, od Kipra do Gibraltara.

02-nadine-shahJednostavno pitanje

Muzika Nadin Šah je kompleksna u onoj mjeri koliko to miks džeza, indi roka i folka može da bude. Britanska muzičarka izvanrednog obrazovanja je diskretno i ponosno obojila stvaralaštvo tonovima Orijenta (njen otac je Pakistanac).

Šah je rođena u selu Vitburn, nedaleko od industrijskog Njukasla na sjeveru Engleske – na razmeđu svega što čereči mladost 21. vijeka, od uspona nacionalizma i rasizma do tavoranja osiromašene srednje klase. Šah ovakve stvari sreta iz dana u dan. One su njen život. Zato je i uspjela da snimi „Holiday Destination“ - tako opominjuću pjesmu, istovremeno magičnu i savršeno zaraznu od prvog slušanja.

Suština ove pjesme je jednostavan stih, obično pitanje upućeno svima nama: „Kako uopšte uspijevate da zaspite uveče?“ Pitanje prati niz slika svima poznatih i svakodnevnih, koje potiskujemo iz dana u dan zato što nas se ne tiču direktno. Nadin Šah je tu da nas podsjeti kako smo nečinjenjem saučesnici u jednom velikom zločinu – i mi i ona sama.

03-kadar-iz-spota-yes-menBoginja pravde

Glas Nadin Šah blizak je divama soula, naročito u enigmatičnoj i sanjivoj pjesmi „Yes Men“ za koju je snimljen spot. Džezu se najviše približava u numeri „Relief“, i to tek toliko da donekle spusti loptu i pruži predah tokom ovog hoda po paklu nadiruće savjesti.

Šah u pjesmi „Out Of The Way“ već sluti rat sa borbenim trubama u maršu zaboravljenih, potcijenjenih i nebitnih... U tom ludilu polako postaje opasna poput boginje pravde, što se posebno osjeća u numeri „Evil“, urnebesnoj kulminaciji albuma.

U kratkim crtama, „Holiday Destination“ jeste ploča koju je Pi Džej Harvi probala da snimi prošle godine, ali nije uspjela. S obzirom na to da postoji sličnost u senzibilitetima ove dvije autorke, poređenje se nameće poslije preslušavanja bilo koje pjesme albuma Nadin Šah. Svaka je dovoljno jaka da zgrabi pažnju već na prvu loptu i odjekivaće dugo u narednim mjesecima. S. STAMENIĆ

Ocjena: 84/100

 

 

FOTO: thefourohfive.com / genius.com / youtube.com

Portal Analitika