Svijet

RUSIJA: Uhapšene 132 osobe na protestima

Na protestima koji se danas održavaju u Rusiji policija je u Moskvi na kratko privela nekoliko osoba, ali nije ni protiv koga podigla optužnicu, dok u Sankt Peterburgu privela njih deset.
 RUSIJA: Uhapšene 132 osobe na protestima
Portal AnalitikaIzvor

Prema podacima nevladine organizacije OVD-info, u drugih 25 gradova uhapšene su ukupno 132 osobe.

Kako su agencije prethodno prenijele, pristalice ruskog opozicionog lidera koji se nalazi u pritvoru, Alekseja Navaljnog, okupile su se danas u Moskvi pozivajući ruskog predsjednika Vladimira Putina da se povuče i dozvoli Navaljnom da se kandiduje za tu funkciju.

Oko hiljadu pristalica Navaljnog okupilo se u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina".

Ruske vlasti naglašavaju da nijesu odobrile održavanje protesta.

Broj učesnika ovog i ostalih skupova širom Rusije mnogo je skromniji kada se uporede sa masovnim protestima koje je predvodio Navaljni u martu i junu, a koji važe za najveće proteste u toj državi od 2012. godine, navodi Rojters.

Navaljni je ranije danas pozvao pristalice da izađu na skupove širom države povodom Putinovog rođendana kako bi protestovali protiv njegove vlasti.

Navaljni, (41) advokat školovan na američkom Jejlu, koji je izjavio da namjerava da se kandiduje na predsjedničkim izborima u martu naredne godine, osuđen je u ponedeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organizovanju javnih skupova.

Navaljni i njegov bivši poslovni partner osudeni su za pronevjeru 2013. godine.

Prema ruskom zakonu, ako je neko osuđen za tako ozbiljan zločin on se ne može kandidovati na javnu funkciju deset godina nakon što završi s služenjem kazne.

Portal Analitika