Kultura

Serija "Rick and Morty" zaslužuje da sjedne na gvozdeni prijesto u svijetu animacija

Jedina mana animirane serije „Rick and Morty“ jeste to što nakon nje nijedan ukus na Zemlji nije dovoljno sladak
Serija "Rick and Morty" zaslužuje da sjedne na gvozdeni prijesto u svijetu animacija
Portal AnalitikaIzvor

Kombinacija beskrajnog čekanja novih minuta, prvoaprilske bombe režisera i bolne činjenice da ćemo uživati u još samo devet epizoda, učinila je da treća sezona serije „Rick and Morty“ proleti prije nego što smo izgovorili „Wubba lubba dub dub“.

Ljepota Harmonovog i Roilandovog mezimčeta leži u jednostavnom konceptu beskonačnosti univerzuma - sve je moguće i ništa nije bitno.

U prvoj sezoni bili smo okupirani posmatranjem razvoja likova i izgradnje svjetova. Druga je donijela pregršt avantura, akcije i zarazne bizarnosti.

U posljednjoj sezoni pronađen je savršen balans - tvorevina „Rick and Morty“ definitivno je zaslužila da bude smještena na gvozdeni prijesto u svijetu animiranih serija.

Status kvo

Vanzemaljski stvor infiltrira se u Kenedijev seks tunel, pa predsjednik Amerike zove Rika i Mortija u pomoć. Ovakav uvod odmah obećava histerično finale sezone!

Pravi spektakl nastaje kada unuk i djed shvate da je mnogo zabavnije igrati „Minecraft“ nego spašavati poludjelu zemlju. Borba predsjednika i nikad fantastičnijeg Rika predstavljena je blistavim akcionim sekvencama. Robotski pogon, futuristički pištolj i trepćući bataljon Rik-mamaca samo dodaju šlag na tortu.

Dok Bet pokušava da sazna da li je klon, gravitacija je vraća u Džerijev zagrljaj. Porodica Smit je konačno na okupu, dok Rikova ćerka suptilno najavljuje stiskanje dugmeta za reset koji vraća šou na fabrička podešavanja.

Avanture, sulude borbe i povratak na status kvo nijesu bitni. Konstantni skokovi u različite svemire jesu perfektni mamci da svaki od likova zaboravi na stvarne probleme. Taj mamac su zagrizlii fanovi.

Dok godoovski čekamo četvrtu sezonu i mi možemo da iskoristimo ripit dugme. Podsjetimo se najbriljantnijih momenatakoji su nam prvoklasno servirani u trećoj sezoni.

Prvoaprilska fora

Fenomenalna prvoaprilska poslastica prikazala je urnebesno rušenje vlasti pretvaranjem jedinice u nulu, sa Rikom u ulozi glavnog uništitelja galaktičkih organa.

Fetiš fanova

U drugoj epizodi „Mad Max: Fury Road“ dimenzija upoznala nas je sa razuzdanom Samer - skrivenim fetišom armije fanova. Banda sakupljača, ludačka vožnja i lik Kantoglavog učinili su da svi zavapimo da nam ugrade po jedan kateter. A tek ruka-ratnik Amorti, Mortijev nikad prežaljeni saputnik! Teško je provaliti jednu jedinu nepoznatu u komplikovanoj formuli za spravljanje Roilandovih i Harmonovih bolesno dobrih likova.

Zlatni Jaguar

I taman kada pomislite da ne može bolje, u nos vas tresne lik zvani Jaguar, ponosno noseći grudi od steroida i srce od zlata. „Rick and Morty“ je postao šou koji ne dozvoljava da uhvatite dovoljno vazduha prije nego vas iznova zagnjuri u okean nevjerovatnih priča.

Oskar za Nuba

Epizoda o vanzemaljskom odredu Avendžersa, Vikdikatorima, donijela nam je genijalnog Nub Nuba. Osim što je nacrtan toliko dobro da ga poželite za kućnog ljubimca, scena u kojoj se Rik služi njime da iskaže ljubav Mortiju, zaslužuje zasebnog Oskara.

Nihilizam i patetika

Toksične verzije omiljenog dvojca uspješno su podsjetile da ih obožavamo onakve kakvi jesu. Rik je stvoren da bude maestralni nihilista koji se ne izvinjava nakon što podrigne, a Morti patetični moralni kompas. Tek tada je Univerzum u prirodnoj ravnoteži.

Zagonetne niti

„The Ricklantis Mixup“ je jedna od najbolje napisanih epizoda. Osim što vraća Zlog Mortija, ostavlja mnoštvo zagonetnih niti koje ćemo raspetljavati dok patimo za četvrtom sezonom.

Jačanje imuniteta

Uz tonu sladoleda koji provjereno tjera depresiju, savršeno ide epizoda sa Kornjačom istine. Minuti koji opisuju Rikovu muku sa gramatikom i Mortijev gubitak pamćenja, daju savršen recept za jačanje imuniteta.

Lijek za razvod

I na kraju, univerzum boje duge, Frupilend, stvoren za Bet i masakriran nakaradnim vanzemaljcem Tonijem. Tu je i Kjara, Džerijev „vanzemaljski lijek za razvod“, sa previše organa i premalo minuta u serijalu.

Jedina mana serije „Rick and Morty“ je što nakon nje nijedan ukus na Zemlji više nije dovoljno sladak. Na našu sreću, neko je izmislio ripit. Sladimo se u dugim mjesecima dok čekamo ganc novi dezert sa druge planete!

Anja DROBNJAK

FOTO: screenshot

Portal Analitika